7/2/23

Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου για τις συχνές διακοπές ρέυματος

 


Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες

 

            Το Σαββάτο 28/01/2023 η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου κάλεσε τους κατοίκους του Μαραθοκάμπου σε σύσκεψη – συζήτηση με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας της 26ης και της 27ης του Γενάρη.

             Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την άποψη ότι καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα εισιτήρια, στα καύσιμα, οι αυξήσεις σε όλους τους λογαριασμούς έχουν στην κυριολεξία γονατίσει τα νοικοκυριά μας. Έχουμε να δούμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας εδώ και 15 χρόνια. Έχουμε χάσει κεκτημένα δικαιώματα χρόνων. Ζούμε όλο και περισσότεροι την αγωνία των άνεργων παιδιών μας που αναζητούν δουλειά και αναγκάζονται σε ξεριζωμό από τον τόπο τους, για να επιβιώσουν.

             Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μια συνήθης κακοκαιρία του χειμώνα το βράδυ της 26ης προς 27η του Γενάρη στάθηκε αρκετή για να παραλύσει το δίκτυο της ηλεκτροδότησης της περιοχής του Μαραθοκάμπου. Στις αλλεπάλληλες διακοπές και αυξομειώσεις της τάσης, εκτός πολλών άλλων απωλειών, πιθανόν οφείλεται η πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας  κάηκε ολοσχερώς ένα από τα μικρομάγαζα στο κέντρο του χωριού.

            Το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης μας, αφού οι περισσότεροι από εμάς κόβουμε στην κυριολεξία από το φαΐ μας, για να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αφού όλο και περισσότεροι από εμάς γινόμαστε αποδέκτες εκβιαστικών προειδοποιήσεων για διακοπή της παροχής ρεύματος και παραπομπής μας στα δικαστήρια. Σε αρκετούς μάλιστα αυτό έχει συμβεί και στην πράξη, αφού οι εργολάβοι της ΔΕΗ πλέον κόβουν την παροχή ρεύματος σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά, που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα κάποιο λογαριασμό.

             Και το ερώτημα που ανέβηκε στα χείλη όλων των παρευρισκομένων στη σύσκεψη – συζήτηση ήταν εύλογο:

Ποια είναι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ προς τους καταναλωτές της  ευρύτερης περιοχής του Μαραθοκάμπου;

           Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα των συχνών  διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στο Μαραθόκαμπο, που οφείλεται τόσο σε βλάβες όσο και στην ελλιπέστατη συντήρηση του δικτύου διανομής. Γίνεται όμως ιδιαίτερα έντονο με την παραμικρή «ψιχάλα».  Εκτός της ταλαιπωρίας στην οποία υποβαλλόμαστε όλοι εμείς σαν καταναλωτές, προκαλεί επιπλέον σοβαρές βλάβες σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές των σπιτιών μας και των μαγαζιών μας. Δεν είναι δε λίγες οι μαρτυρίες και εκείνων των οποίων έχουν καεί τα χωράφια  και οι καλλιέργειες  από κολώνες-σύρματα της ΔΕΗ.

     Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών της να εκτινάσσονται στα ύψη, αφού όλοι εμείς πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, και επιπλέον να κόβεται σε ανθρώπους και οικογένειες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν. Την ίδια δε στιγμή η Επιχείρηση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να επικαλείται την «ατομική ευθύνη» του καταναλωτή για την προστασία του από τις συχνές απροειδοποίητες διακοπές και τις αυξομειώσεις της τάσης.

 

Απαιτούμε άμεσα

 

·           Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και στα καύσιμα.

·           Μείωση κατά 50% και πλαφόν στην τιμή της κιλαβατώρας.

·           Καμία διακοπή σε σπίτι λαϊκής οικογένειας, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών.

·           Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής ρεύματος ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο αιφνιδιαστικών, καθημερινών σχεδόν, διακοπών,  με ή χωρίς κακοκαιρία.

·           Να γίνουν προσλήψεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα.

·           Το άνοιγμα πλατφόρμας από την ΔΕΔΔΗΕ για δηλώσεις ζημιών σε οικιακές και επαγγελματικές συσκευές από τους καταναλωτές και άμεση αποζημίωσή τους στο 100% της αξίας τους.

·           Να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αίτια της πυρκαγιάς και καταστροφής του καταστήματος τροφίμων στο Μαραθόκαμπο ώστε να καταβληθεί 100% αποζημίωση στον ιδιοκτήτη, όσο το δυνατό συντομότερα.

 

Μαραθόκαμπος

29/01/2023

 

 

Το παραπάνω κείμενο υπογράφεται από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μαραθοκάμπου