5/3/23

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας - Φούρνων για τη συγκέντρωση στις 6 Μάρτη

 


Συναδέλφισσες/φοι,

Το Δ.Σ. και τα μέλη του σωματείου εκφράζουμε, για τη πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των αδικοχαμένων θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), για το δήθεν “υπερσύγχρονο” ιδιωτικοποιημένο σιδηρόδρομο. Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία.

 

Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και η παγερή αδιαφορία τους αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και των επιχειρηματικών ομίλων, που βάζουν πάνω από τα κέρδη τους  την ασφάλεια προσωπικού και επιβατών, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, αφήνοντας πίσω τους εκατόμβες νεκρών.

 

Είναι ντροπή τους όταν, εν έτη 2023, λένε πως φταίει η κακιά η ώρα και η μοίρα, αποδίδοντας τις ευθύνες μόνο σε ανθρώπινα λάθη, όταν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν και όταν αυτά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή ν’ αποφευχθούν όσο η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύσσεται. Όλα αυτά τα χρόνια, κυβερνήσεις, κράτος, εργοδοσία, άφησαν στην τύχη τους την ζωή και την μετακίνηση του λαού, γιατί θεωρείται “κόστος” η ασφαλής μετακίνηση, τα μέτρα ασφαλείας, τα συστήματα ελέγχου, η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

Είναι ντροπή όταν βιώνουμε και αντικρίζουμε εικόνες από κτίρια να πέφτουν σαν χαρτόκουτα από τους σεισμούς, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια με πυρκαγιές και πλημμύρες επειδή “κόστος” τούς είναι επίσης τα αντισεισμικά, αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα και τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

 

Είναι επίσης ντροπή όταν τα  ταξικά σωματεία, συνδικάτα και εργατικά κέντρα που παλεύουν και διεκδικούν στους χώρους δουλειάς τους, η κυβέρνηση απαντά με βίαιη κρατική καταστολή. Το είδαμε ξανά πρόσφατα, όταν συνάδελφοί μας από τον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού ύστερα από κινητοποίηση και στάση εργασίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, για την διεκδίκηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης εργασίας, την πληρωμή των κλεμμένων επιδομάτων προϋπηρεσίας και την επέκταση του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπουργός και κυβέρνηση, απάντησαν με ξύλο και συλλήψεις των εργαζομένων  που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 2 συναδέλφων που προκλήθηκαν από τα δολοφονικά χτυπήματα των γκλοπ. Όλα αυτά, όταν ξέρουμε πολύ καλά, πως στον κλάδο μας επικρατεί η ανασφάλιστη εργασία με τσακισμένο μισθό και ιδιαίτερα εδώ στο νησί μας που η σεζόν είναι μικρή και με τους νέους συναδέλφους να μην γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όπως είναι η ΣΣΕ και άρα να υπάρχει η λεγόμενη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη.

 

  ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ!

 

Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους στις μεταφορές, στις πυρκαγιές, στους σεισμούς, στη θάλασσα, στον πόλεμο. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με την οργανωμένη πάλη του από τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται καθημερινά στο βωμό του κέρδους.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

 

Το Δ.Σ

5/3/2023