2/5/23

Δελτίο τύπου από τις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

 


«Κόκκινη Πρωτομαγιά-Πρωτοπόρα Εργατιά», «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!». Κάτω από αυτά τα συνθήματα πραγματοποιηθήκαν οι φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις στη Σάμο και την Ικαρία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας από κάθε γωνιά των νησιών στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

 

 Στη Σάμο η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών στη μαρμάρινη πλάκα του Εργατικού Κέντρου προς τιμή των Σαμιωτών και Ικαριωτών εκτελεσμένων της Καισαριανής. Συνεχίστηκε με πορεία στον παραλιακό δρόμο της της πόλης της Σάμου, η οποία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. Εκεί ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον Θοδωρή Φιλιππή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου, τον Σταμάτη Τριπύλα, πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, από τον γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ Αποστόλης Βαλαμόντης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου Βάσω Βρυνιώτη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από συναδέλφους μουσικούς, μέλη του παραρτήματος Σάμου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Τάσο Παλουοτόλο, Γιώργο Νυδριώτη και Μίλτο Χρυσανθίδη.

     

    Στην Ικαρία η αρχή έγινε στο Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του ’44.

  Στην συνέχεια, στην πλατεία Αγίου Κηρύκου καταγράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.

   Χαιρετισμό απεύθυναν: από την Ομάδα Γυναικών Αγ.Κηρύκου (μέλος ΟΓΕ) η Γεωργία Λαρδά. Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας η Βαγγελιώ Πορή. Από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας ο Γιάννης Κράτσας. Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας. Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Αθηνά Γλαρού. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος, από το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων η Βαγγελιώ Λάκκα. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου έκανε η Κατερίνα Χατζηαργυρίου.

  Ενδιάμεσα των ομιλιών παρουσιάστηκαν: από ομάδα παιδιών πρωτομαγιάτικα κείμενα «Υπάρχουν Χέρια» από το περιοδικό «Κόκκινο Αερόστατο» καθώς και το ποίημα «Χτίστες» του Ναζίμ Χικμέτ από την εκπαιδευτικό Μαριάνθη Ρούσσου.

   .

   Η συνέχεια της Πρωτομαγιάς, δόθηκε στο λαϊκό γλέντι στο Γλαρέδο για την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

 

  Όσο για τις «καταγγελίες» στην Ικαρία ότι δεν δόθηκε μικρόφωνο για χαιρετισμό σε κομματικές παρατάξεις ή το «κλασικό έργο» των κομματικών πανό που ενοχλούνται κιόλας από τις σημαίες του ΕΚΣ και του ΠΑΜΕ στη Σάμο, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν με αποφάσεις τους τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του Νομού (Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ) θέση έχουν όλα τα σωματεία και οι φορείς των νησιών με συνδικαλιστική δράση στο λαϊκό κίνημα όπου χαιρετίζουν ή τοποθετούνται δια μέσου των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

 

   Οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ δεν είναι «πασαρέλα» για παραταξιακές ή κομματικές τοποθετήσεις ή για χαιρετισμούς υποψηφίων βουλευτών…που σαν διάττοντες αστέρες ψαρεύουν σε θολά νερά και χωρίς τσίπα μπερδεύουν τον κόσμο. Άλλωστε οι πλατείες, οι δρόμοι και κυρίως το κίνημα είναι ανοιχτά όποιος θέλει να οργανώνει κινητοποιήσεις κατά πως νομίζει και όλοι κρίνονται από τους εργαζόμενους και το λαό.

 

Συνεχίζουμε μαζικά και μαχητικά!

Οι εργάτες όλης τη γης τιμούν με τους αγώνες τους τη μεγάλη ταξική γιορτή τους, την 1η Μάη. Σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες των άλλων χωρών

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ