4/7/23

Καταθεση πρότασης προς υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία σε Σάμο και Ικαρία

 


Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία σε Σάμο και Ικαρία μετά από συζητήσεις με τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε συσκέψεις, περιοδείες, σε διάφορους χώρους δουλειάς και περιοχές και αφού είχαν πραγματοποιήσει μία πρώτη συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων Σάμου κατέθεσαν ολοκληρωμένο κείμενο-πρόταση για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στον κλάδο.

 

Ενώ η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με την κίνηση να σημειώνει αύξηση με τάση να σημειωθούν νέα ρεκόρ τη φετινή σεζόν τόσο στο νομό μας όσο και πανελλαδικά, καθημερινά οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με απαράδεκτα φαινόμενα. Στη Ρόδο πχ για ένα κομμάτι ψωμί εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξευτελισμό, σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά εργατικά ατυχήματα, ενώ παντού συναντάμε εντατικοποίηση και συνθήκες εργασίας που διαρκώς επιδεινώνονται, με τους μισθούς να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και τον πληθωρισμό διαρκώς να αυξάνεται. Η δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, τα 10ωρα και 12ωρα, οι κακοπληρωμένες ή απλήρωτες υπερωρίες, οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και φυσικά η μη εφαρμογή ούτε καν της υπάρχουσας κλαδικής ΣΣΕ, είναι που καθιστούν ακόμη μια φορά ως επιβεβλημένο να υπογραφεί τοπική ΣΣΕ. Αυτό είναι το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα» για το οποίο κυβερνήσεις και μεγαλοξενοδόχοι καυχιούνται: ένταση της εκμετάλλευσης η οποία επιδεινώνεται λόγω συνεχών αντεργατικών μέτρων σε συνδυασμό πλέον και με την έλλειψη προσωπικού.

 

Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μας κινούμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε έναν κλάδο που συνεχώς οξύνεται η αντίθεση μεταξύ μικρών αμοιβών και κακών συνθηκών δουλειάς για τους εργαζόμενους από τη μια και από την άλλη αυξήσεων των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η οργάνωση και ο αγώνας μας είναι ο καταλύτης για ευνοϊκές εξελίξεις. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να ακουμπήσουν στις δικές τους δυνάμεις, με μαζικότητα και συλλογικότητα μέσα από τα σωματεία τους.

 

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην πρόταση μας για την τοπική ΣΣΕ ως την ελάχιστη βάση για αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές στη δουλειά μας. Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, το σταθερό 5μερο-8ωρο-40ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα, με διάλλειμα και χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η πληρωμή υπερωριών, Σάββατων και Κυριακών, η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, η επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών σε ειδικότητες που κόπηκαν και η επέκταση και σε άλλες, ο καθορισμός καθαρισμού μέγιστου αριθμού δωματίων καθώς και το να δίνεται μηνιαία εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας είναι μόνο κάποια από αυτά  που οι εργαζόμενοι διεκδικούν με την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ.

 

 

Καλούμε την ένωση Ξενοδόχων Σάμου να ορίσουμε την επόμενη συνάντηση μας η οποία πρέπει να είναι άμεση και να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ