7/7/23

Ξενοδοχοϋπαλληλοι -επισιτισμός-τουρισμός Ικαρίας: Ανακοίνωση για τις Κλαδικές συμβάσεις Εργασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό

 

Συνάδελφοι / σες

  Στις 21/4/2023 εκδόθηκε το ΦΕΚ  2643/Β/21-4-2023 όπου με υπογραφή του Υπουργείου Εργασίας, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις διατάξεις                    του νόμου κηρύσσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική.

 Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (Μικρές η μεγάλες) στην χώρα μας είναι υποχρεωμένες είτε είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης είτε όχι να εφαρμόζουν στο προσωπικό τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας που περιγράφονται στην σύμβαση.

 Στις 17/6/2023 εκδόθηκε το ΦΕΚ 3942/17-6-2023, με το οποίο η  Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά σχεδόν 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική.

  Έτσι λοιπόν οι όροι αμοιβής και εργασίας στον κλάδο είναι ρυθμισμένοι και ενιαίοι για τα επόμενα 2 χρονιά για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις. Οποίος εργαζόμενος αντιληφτεί πως ο εργοδότης του                        δεν εφαρμόζει τις σχετικές  συμβάσεις να ενημερώνει το σωματείο μας (6942567047) η το Εργατικό Κέντρο (2273027561) .

  Λεπτομέρειες για τις συμβάσεις και τους μισθολογικούς πίνακες μπορούν όλοι να δουν  εδώ :

Ø ΣΣΕ - Ξενοδοχοϋπαλλήλων : https://www.poeet.gr/index.php/sse-hotels/26-sse-hotels-a

Ø Μισθολογικοί πίνακες  : https://www.poeet.gr/index.php/sse-hotels/24-sse-hotels-s

Ø  ΣΣΕ - Επισιτιστικών Καταστημάτων : https://www.poeet.gr/index.php/sse-food/23-sse-restaurant-a

Ø Μισθολογικοί πίνακες : https://www.poeet.gr/index.php/sse-food/27-sse-restaurants-s

 

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι δεν έχουμε δοκιμάσει τη δύναμη μας.

 Όποια θετικά στοιχεία έχουν οι νέες κλαδικές συμβάσεις (η μικρή αύξηση, η ένταξη των «εργολαβικών» κλπ) είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων που οργανώθηκαν από τα σωματεία μας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Με οργάνωση στο Συνδικάτο μας, και με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και διεκδικούμε:

Ø  Τήρηση του 5θημερου - 8ωρου - 40ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό.

Ø  «Ξεπάγωμα»  των τριετιών.

Ø  Κανένας ανειδίκευτος εργαζόμενος κάτω από τα 850 ευρώ!  Αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό.

   Σε αυτή την κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία σε Σάμο και Ικαρία κατέθεσαν ολοκληρωμένο κείμενο-πρόταση για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στον κλάδο.

 Ενώ η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με την κίνηση να σημειώνει αύξηση, καθημερινά οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με απαράδεκτα φαινόμενα.               Στη Ρόδο π.χ για ένα κομμάτι ψωμί εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξευτελισμό, σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, ενώ παντού συναντάμε εντατικοποίηση και συνθήκες εργασίας που διαρκώς επιδεινώνονται, με τους μισθούς να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και τον πληθωρισμό διαρκώς να αυξάνεται.

   Η δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, τα 10ωρα και 12ωρα,                          οι κακοπληρωμένες ή απλήρωτες υπερωρίες, οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και φυσικά η μη εφαρμογή ούτε καν της υπάρχουσας κλαδικής ΣΣΕ, είναι που καθιστούν ακόμη μια φορά ως επιβεβλημένο να υπογραφεί τοπική ΣΣΕ. Αυτό είναι το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα» για το οποίο κυβερνήσεις και ξενοδόχοι καυχιούνται : ένταση της εκμετάλλευσης η οποία επιδεινώνεται λόγω συνεχών αντεργατικών μέτρων σε συνδυασμό πλέον και με την έλλειψη προσωπικού.

  Τα σωματεία μας και το Εργατικό Κέντρο κινούμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε έναν κλάδο που συνεχώς οξύνεται η αντίθεση μεταξύ μικρών αμοιβών και κακών συνθηκών δουλειάς για τους εργαζόμενους από τη μια και από την άλλη αυξήσεων των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η οργάνωση και ο αγώνας μας είναι ο καταλύτης για ευνοϊκές εξελίξεις.                      Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να ακουμπήσουν στις δικές τους δυνάμεις, με μαζικότητα και συλλογικότητα μέσα από τα σωματεία τους.

  Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην πρόταση μας για την τοπική ΣΣΕ ως την ελάχιστη βάση για αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές στη δουλειά μας.  Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς,  το σταθερό 5μερο-8ωρο-40ωρο, τα δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα, με διάλλειμα και χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η πληρωμή υπερωριών, Σάββατων και Κυριακών, η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας,  η επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών σε ειδικότητες που κόπηκαν και η επέκταση και σε άλλες, ο καθορισμός καθαρισμού μέγιστου αριθμού δωματίων καθώς και το να δίνεται μηνιαία εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας είναι μόνο κάποια από αυτά  που οι εργαζόμενοι διεκδικούν με την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, για να αποκρούσουμε την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης και μέσα στη σεζόν να διεκδικήσουμε :

Ø Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με διασφάλιση του 5ήμερου 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ø Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εργολαβικής εργασίας.

Ø Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

Ø Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία.

Ø Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

 

 

Η  Διοίκηση