8/7/23

Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος: Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές από τον περονόσπορο στα αμπέλια

 

Με το παρόν έγγραφο ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας σε αμπελώνες του νησιού μας καθώς σύμφωνα με τους αμπελοκαλλιεργητές υπάρχει εκτεταμένη επιδημία προσβολών από περονόσπορο. Σας καλούμε να εκκινήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (έκδοση αναγγελιών ζημιών) προκειμένου οι παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις ζημίας ώστε να ξεκινήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο. Ζητάμε, δε, εφόσον γίνει η καταγραφή, να προχωρήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των παραγωγών.

Γνωρίζουμε ότι ο τωρινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από περονόσπορο στο αμπέλι, ζητάμε όμως να γίνει έγκαιρη τροποποίηση του κανονισμού προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές.  Να θυμίσουμε ότι και το 2011 είχε ενεργοποιηθεί πρόγραμμα που κάλυπτε ζημιές από ασθένειες όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια.

Τέλος, οι αγρότες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διασφαλίσουν την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος μέσα σε πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας γιατί το ζήτημα είναι σοβαρό και οι αμπελοκαλλιεργητές του νησιού θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που αναφέρουμε παραπάνω.

             Σάμος, 07-07-2023

το παραπάνω κείμενο απευθυνεται σε 

Προς: ΕΛΓΑ

Δήμο Ανατολικής Σάμου
Δήμο Δυτικής Σάμου
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κο Πανουράκη
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σάμου & Ικαρίας
Βουλευτή ν. Σάμου κο Στεφανάδη