7/11/23

Υπόμνημα Εργατικού Κέντρου Σάμου για Υγεία

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ

 ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

 

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες

Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στο νομό Σάμου και τα άλλα νησιά είναι απαράδεκτη. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ.

 

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και μας καταδικάζει σε επικίνδυνες ελλείψεις.

 

Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να θρηνούμε διαρκώς θύματα, να μην έχουμε τη δυνατότητα για πρόληψη, θεραπεία, περίθαλψη και υγεία δημόσια και δωρεάν. Να πρέπει να ξενιτευόμαστε και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για υγεία, πανάκριβα εισιτήρια και λειψές συγκοινωνίες. Δεν είναι λύση οι μετακινήσεις προσωπικού, η ύπαρξη γιατρών μόνο στην τουριστική σεζόν. Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα μεγαλοκοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη. Η ανυπαρξία γιατρών εργασίας, επιθεωρήσεων εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δεν είναι αποδεκτά ως «κανονικότητα».

 

Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Τα αιτήματα του κοινού πλαισίου πάλης για την υγεία, των Εργατικών Κέντρων, ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Σωματείων και Φορέων των νησιών του Αιγαίου, συμπυκνώνει τις βασικές διεκδικήσεις και άξονες πάλης για την υγεία του λαού των νησιών μας. Ειδικά για το νομό μας διεκδικούμε:

 

Για τη Σάμο:

ü Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

ü Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου όπως οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, δερματολόγοι, αγγειολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, 3 γενικής ιατρικής για το τμήμα των επειγόντων και επιπλέον από τις ειδικότητες που υπηρετούν, 2 ενταντικολόγοι, 2 παθολόγοι, 2 γενικής χειρουργικής, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί, 3 παιδίατροι, 3 ακτινοδιαγνώστες.

ü Στελέχωση για λειτουργία σε 24ωρη βάση και πλήρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα Κέντρα Υγείας Καρλοβάσου και Βαθιού.

ü Στελέχωση σε Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία με γιατρούς γενικής ιατρικής και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.

ü Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό

ü Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ για κάλυψη όλου του νησιού με 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Να στεγαστεί το ΕΚΑΒ σε κατάλληλο κτήριο.

ü Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ü Ανανέωση και επισκευή όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες δομές του νησιού, μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σάμου.

ü Άμεση ανακαίνιση του κτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, στελέχωσή του με παιδιάτρους, παθολόγους, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διοικητικούς και προσωπικό καθαριότητας.

ü Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε προσωπικό, ειδικά με παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο.

ü Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό.

ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

ü Στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Σάμο.

ü Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς

ü Να στελεχωθεί πολυιατρείο με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους στο ΚΥΤ της Σάμου που να λειτουργεί όλο το 24ωρο.

ü Εξετάσεις και μετακινήσεις ασθενών που δεν μπορεί να γίνουν στο νοσοκομείο να καλύπτεται η δαπάνη από το νοσοκομείο.

ü Κάλυψη όλων των δαπανών σε ιατρικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΥ όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρού σε δημόσια δομή του νησιού άμεσα.

 

Για την Ικαρία:

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

ü  Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών.

ü Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (Πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Χειρούργου! Επίσης όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του Παθολόγου, Καρδιολόγου, Γυναικολόγου, Αναισθησιολόγου, ΩΡΛ

ü Στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας τεχνητού Νεφρού.

ü Δημιουργία σταθμού  Αιμοδοσίας.

ü Δημιουργία τουλάχιστον Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αν όχι ΜΕΘ.

ü Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και τεχνολογικός εξοπλισμός.

ü Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

ü Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

ü Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

ü Ένα Κ.Υ σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού,  ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).

ü Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.

ü Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

ü Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

ü Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.

ü Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες

ü Ιδιαίτερα στο Περιφερειακό Ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω μεγάλης απόστασης από το νοσοκομείο και το Κ.Υ. να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

 

Για τα νησιά των Φούρνων 

ü Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο» των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας  με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, γενικού παθολόγου, παιδιάτρου  νοσηλευτικού προσωπικού.

ü Να γίνεται άμεση αντικατάσταση των γιατρών που λήγει η θητείας τους.

ü Να καλυφθεί άμεσα η θέση του γενικού ιατρού που μένει κενή στο «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο» Φούρνων.

ü Την άμεση πρόσληψη γιατρού (σήμερα καλύπτεται από στρατιώτη) και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφερειακό  ιατρείο της Χρυσομηλιάς.

ü Μόνιμο Οδηγό ασθενοφόρου.

ü Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

ü Να υπάρχει μόνιμα στο νησί κάψουλα μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό.

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ