17/11/23

Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία τουριστικά γραφεία & επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου για το πολυτεχνείο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την σφαγή που πραγματοποιείται στην Παλαιστίνη από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Ένα κράτος που με την ανοχή και την στήριξη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς.

Την 50η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό τιμάμε τους νεκρούς ήρωες του Νοέμβρη και συνεχίζουμε τους αγώνες για μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τον Νοέμβρη του 1973 οπού χιλιάδες φοιτητές και εργάτες της Αθήνας αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία ενάντια στην φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία.

Η αγωνιστική παρακαταθήκη του ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείου παραμένει οδηγός και έμπνευση και στο σήμερα. Τα συνθήματα της εποχής «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» και «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και χαραγμένα στην μνήμη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ως πιο πρόσφατη, καθώς και οι προκάτοχοι της συνεχίζει αναίσχυντα την διαχρονική συνεργασία με το Ισραήλ στηρίζοντας τόσο πολιτικά και διπλωματικά όσο και στρατιωτικά (με αποστολή φρεγατών, αξιοποίηση όλων των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας) το έγκλημά που διαπράττεται στην Παλαιστίνη. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλέκεται  η χώρα μας, ο ελληνικός λαός περαιτέρω στους ανταγωνισμούς και στον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ο λαός βεβαία αναγνωρίζει την σωστή πλευρά της ιστορίας και στέκεται πλάι σε αυτόν της Παλαιστίνης αλλά και σε αυτόν του Ισραήλ, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του, που σέρνεται συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.

Το όραμα του Πολυτεχνείου για «ψωμί – παιδεία - ελευθερία» εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και μας ωθεί να συνεχίσουμε τον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την περαιτέρω εμβάθυνση της  ιδιωτικοοικονομικής πρωτοβουλίας στο σύστημα υγείας και την γενικότερη «αφαίμαξη» του ελληνικού λαού μέσω της ακρίβειας και των συνθηκών εργασίας.

Η συντεταγμένη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια σε κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο, ενάντια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, ενάντια σε ιστορικές κατακτήσεις όπως το 8ὼρο, καθιστούν χρέος μας προς τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου τον δυναμικό και δίχως υποχώρηση αγώνα.

Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη του 1973 μας αφήνει ως πολύτιμο εφόδιο την γνώση ότι όποια και αν είναι η βούληση των κυβερνήσεων , η δύναμη του λαού μπορεί να την ανατρέψει. Ενώνουμε την φωνή μας για να αντιπαλέψουμε ουσιαστικά τις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Όλοι στην συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο.

Παρασκευή  17 Νοέμβρη στις 18:00 στην πλατεία Καρλοβάσου