17/11/23

Ενωση Γονέων & Κηδεμόνων Ικαρίας: 50 Χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου


Όλοι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στην πλατεία Ευδήλου, 7.30 μ.μ.

 Μισός αιώνας από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας μας και τα συνθήματα της εποχής φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Τα οράματα του Πολυτεχνείου για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένουν εν έτει 2023 ανεκπλήρωτα για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Παραμένουν ολοζώντανοι οι λόγοι εκείνοι που επιβάλλουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας…

 Για Ψωμί: Σε μια περίοδο που δυσκολευόμαστε να στηρίξουμε τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, αφού η ακρίβεια, που μέρα με τη μέρα καλπάζει, εξανεμίζει από τις πρώτες μέρες του μήνα το εισόδημά μας.

   Για Παιδεία: Σήμερα που στα σχολεία μας παραμένουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, που τα γερασμένα κτίρια καταρρέουν στα κεφάλια των παιδιών και των δασκάλων τους.

Σήμερα που οι μαθητές καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν εξεταστικό κυκεώνα, σε ένα αποκρουστικό από άποψη περιεχομένου σχολείο εφήμερων δεξιοτήτων, με ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες τις αναγκαίες κρατικές υποστηρικτικές δομές. Και στο στόχαστρο τίθενται πάντα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, η ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση, η ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.

 

  Για Ελευθερία: Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, στην Παλαιστίνη. Παρακολουθούμε τον αγώνα ενός λαού για πατρίδα, ελευθερία, ανεξαρτησία. Ενός λαού που δολοφονείται εδώ και 75 χρόνια. Ενός λαού που οι ισχυροί αυτού του κόσμου έχουν αποφασίσει να εξαφανίσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

 

    Κανείς μας δε μένει ασυγκίνητος από το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη. Πνιγόμαστε από τις δολοφονίες μικρών παιδιών. Από τους γονείς που ψάχνουν τα παιδιά τους στα χαλάσματα. Από γονείς που γράφουν στα κορμάκια των παιδιών τους το όνομά τους, για να μπορούν να τα αναγνωρίσουν όταν τα θερίσουν οι βόμβες. Από τα λόγια μιας Παλαιστίνιας μητέρας 4 παιδιών που φώναζε πως: “Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για αυτά τα παιδιά που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ, γιατί δεν είναι νούμερα, αλλά ονόματα, ιστορίες και όνειρα που σκοτώθηκαν από την Ισραηλινή κατοχή στη Γάζα”.

 Δεν υπολόγισαν όμως εκείνον τον παράγοντα που έχει την πραγματική δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω. Δεν υπολόγισαν τους λαούς σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας που με συγκλονιστικά ποτάμια δονούν τους δρόμους, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή, φωνάζοντας “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

   Πόσο περήφανοι νιώσαμε ως γονείς που, πρόσφατα, τα παιδιά μας στα Γυμνάσια Ευδήλου και Ραχών έστειλαν το δικό τους μήνυμα υψώνοντας στα σχολεία τους σημαίες της Παλαιστίνης και σύμβολα της Ειρήνης…

    Σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ” ζωντανεύουν ξανά απέναντι σε όσους δολοφονούν γειτονικούς λαούς. Απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Απέναντι και στις δικές μας κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει ως στρατηγικούς συμμάχους τους δολοφόνους.

Καλούμε τους γονείς με τα παιδιά τους, τα 5 μελή και 15 μαθητικά συμβούλια των σχολείων της Ικαρίας, να πάρουν μαζικά μέρος στην συγκέντρωση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και φορείς του νησιού, για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στην πλατεία Εύδηλου στις 7. 30 μ.μ.