30/11/23

Κάλεσμα σε αιμοδσία για την Π.Ο.ΑμεΑ.Β.Α.

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει και συμμετέχει στην ετήσια εθελοντική αιμοδοσία που οργανώνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου από τις 27/11/23 εώς και τις 2/12/2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και όλο το λαό του νησιού να συμβάλουν δίνοντας λίγο από το χρόνο και το αίμα τους για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Η αιμοδοσία είναι μια πράξης προσφοράς και αλληλεγγύης προς όποιον έχει ανάγκη.

Αίμα μπορεί να δώσει κάποιος στο τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Νοσοκομείου Σάμου καθημερινά 09:30-13:30 και το Σάββατο 12:00-14:00.


Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω:

·         Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18-65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας

·         Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα

·         Κατά την αιμοδοσία οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στον γιατρό της αιμοδοσίας

·         Εάν έχει κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

·         Οι γυναίκες να μην αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εγκυμοσύνης.

·         Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

·         Η είσοδος των αιμοδοτών στα κτίρια και την αίθουσα αιμοδοσίας, θα γίνεται με τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

·         Να μην έχει ταξιδέψει τους τελευταίους 2 μήνες πουθενά στο εξωτερικό

·         Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.

·         Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούνται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα αιμοδοσίας, προσκομίζοντας στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο έγινε η αιμοληψία.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ