4/11/23

ΨΗΦΙΣΜΑ της συγκέντρωσης στο Νοσοκομείο Λήμνου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της συγκέντρωσης στο Νοσοκομείο Λήμνου

Στα πλαίσια της παναιγαιακής κινητοποίησης για την υγεία

 

  Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Λήμνου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 στο Νοσοκομείο Λήμνου, καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική που, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Διεκδικούμε :

Για τα Νοσοκομεία να υπάρχουν:

ü  Όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις. Το να προκηρύσσεται μια θέση ενώ τα κενά είναι περισσότερα, αποθαρρύνει τους γιατρούς να έρχονται στα νησιά.

ü  Για το νοσοκομείο του νησιού μας απαιτούμε Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου, σύμφωνα και με τον υπάρχοντα Οργανισμό, αλλά και του τοπικού ιατρείου Μύρινας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ).

ü  Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Λήμνου, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού, αφού ο υπάρχων κρίνεται ελλιπής και επικίνδυνος.

ü  Οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα για τους γιατρούς στα νοσοκομεία των νησιών μας.

ü  Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για το ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο κρίθηκε αμετάκλητα αντισυνταγματικό.

ü  Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

ü  Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου στο νοσοκομείο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ü  Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ü  Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

ü  Νοσοκομεία με πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας στο νησί, χωρίς να δίνουν μια περιουσία. Νοσοκομεία ικανά να στηρίξουν άμεσα βαριές περιπτώσεις, έχοντας επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

ü  Ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο Λήμνου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Προμήθεια και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου για το νοσοκομείο

 

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

ü Δίκτυο Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, με παθολόγους και νοσηλευτές.

ü Στελέχωση όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

ü Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά.

ü Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

ü Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

ü Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

ü Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.

ü Να λειτουργήσουν και στο νησί μας επιτέλους τα ιαματικά λουτρά των Θέρμων και να είναι προσβάσιμα σε όλους.

 

Για το ΕΚΑΒ:

ü Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.  Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

ü Για το νησί μας, πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα για τις αναγκαίες αερομεταφορές.

ü Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.

 

Πρόνοια:

ü Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

ü Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

ü Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

 

Πρόληψη:

ü Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

ü Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.

ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

ü Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.