24/1/24

Οικοδόμοι Καρλοβάσου: στις 31/1 Πανοικοδομικη πανελλαδική Απεργία - Γενική Συνέλευση στις 28/1

 


Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με κοπή πίτας και γλέντι

Κυριακή 28 Γενάρη 6:30 μμ στα γραφεία του σωματείου

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΓΕΝΑΡΗ 2024

Συγκέντρωση 9:00 το πρωί στο σωματείο

 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

ü  Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και τις συντάξεις. 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.

ü  Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτική.

ü  Αναγνώριση & διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο.

ü  Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις οικοδομές. Δημιουργία τμήματος επιθεώρησης εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια στο νησί, πλήρως στελεχωμένο, με συχνούς ελέγχους και λειτουργία Μικτών Επιτροπών.

ü  Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.)

ü  Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιές από το σεισμό λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ακρίβεια στα υλικά.  

ü  Αποκατάσταση και δημιουργία νέων σχολείων. Όχι άλλοι μαθητές σε κοντέινερ.

ü  Μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές περιουσιών.

ü  Καμιά διακοπή ρεύματος. Καμιά κατάσχεση λαϊκής κατοικίας.

Συνάδελφοι, παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προβλήματα μας παραμένουν και οξύνονται. Οι κυβερνώντες και μεγαλοεργολάβοι έχουν κάνει «καραμέλα» την έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο. Όμως για να δουλέψουν εργαζόμενοι στις Κατασκευές πρέπει να αμείβονται. Το τζάμπα τελείωσε! Πρέπει ο οικοδόμος..

Κάθε μέρα που δουλεύει να παίρνει και ένσημο. Να συνταξιοδοτείται νωρίς. Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας. Να πληρώνεται με μεροκάματο που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και όχι με το μεροκάματο που έπαιρνε στα χρόνια της κρίσης. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα,! Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο.

Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η ασφάλιση της εργασίας τους. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν θα παραιτούμασταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό μας βίο.

Είναι δικά μας ένσημα, αποτέλεσμα της δουλειάς μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας, στο όνομα δήθεν νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την αναγνώριση και διανομή τους. Καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να καθηλώνει τους οικοδόμους σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και ξεδιάντροπα να εισπράττονται εισφορές στο όνομα της δικής μας δουλειάς και των ενσήμων μας.

Τα έργα, οι δρόμοι, οι υποδομές, τα ξενοδοχεία, φτιάχνονται από τη δική μας δουλειά. Χωρίς εμάς δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ούτε θα γίνουν με εμάς κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους σε συνθήκες Νταχάου.

Συνάδελφοι, ο αγώνας μας θα φέρει αποτελέσματα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες είναι η γλώσσα του αγώνα και της διεκδίκησης. Ο μόνος δρόμος που έχουμε, είναι της οργάνωσης στο σωματείο μας, της διεκδίκησης και της πάλης και αυτός θα φέρει τα αποτελέσματα που στοχεύουμε.

Οργάνωση – Αγώνας – Διεκδίκηση για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας.