7/2/24

Πέμπτη 8 Φλεβάρη λέμε: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!

Πέμπτη 8 Φλεβάρη λέμε: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σε:

ü Σάμο (12.30 στο κτίριο του Πανεπιστημίου στο Μεσαίο Καρλόβασι (δίπλα στο Δημ. Σχολείο) και πορεία προς το κέντρο της πόλης

ü Ικαρίασυγκέντρωση φορέων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ.Κηρύκου, ενάντια στην αξιολόγηση, 10 π.μ.

 

Το Eργατικό Kέντρο Σάμου χαιρετίζει τις αγωνιστικές αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου του ΜΠΕΣ (Μηχανικοί Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων), των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων που κοντά τρεις εβδομάδες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Μέσα από τις μεγαλειώδεις γενικές συνελεύσεις ψήφισαν συλλογικά να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους ώστε να μη κατατεθεί το άδικο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει  ακόμα παραπάνω την παιδεία με νέα εμπόδια προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Οι φοιτητές έχουν δίκιο και θα νικήσουν! Διότι παλεύουν για το αυτονόητο, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, τα πτυχία τους να έχουν αξία και να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση με δικαιώματα!

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν έχουν φάει ήδη τα μούτρα τους, διότι ήταν να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί μέσα Γενάρη αλλά δεν τα κατάφεραν από τους αγώνες των φοιτητών και των μαθητών, γι’ αυτό τώρα έχουν ξεκινήσει τις απειλές, την τρομοκρατία (τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην νομική σχολή της Κομοτηνής και προπηλάκισαν φοιτητές). Οι φοιτητές και οι μαθητές είναι ήδη νικητές λοιπόν!

Αντί η κυβέρνηση να πάει να ιδρύσει μη κρατικά πανεπιστήμια, ας χρηματοδοτήσει τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο της Σάμου δεν έχει κτήριο και οι φοιτητές είναι από αίθουσα σε αίθουσα, να δώσει λεφτά ώστε να φτιαχτεί το κτήριο της εμπορικής, να δοθεί χρηματοδότηση από το κράτος για δωρεάν σίτιση και σύγχρονη στέγαση για όλους τους φοιτητές, να υπάρχουν σχολικά κτήρια σύγχρονα και ασφαλή όχι όπως το σχολείο του ΕΠΑΛ του Βαθιού που πλημμύρισαν αίθουσες μέσα στο Νοέμβρη. 

Ήδη οι φοιτητές και οι μαθητές τους χάλασαν τα σχέδια και θα στείλουν νέα ηχηρή απάντηση και αυτή την Πέμπτη. Σαν Εργατικό κέντρο στηρίζουμε τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών και την κινητοποίηση της Πέμπτης.

Διεκδικούμε:

- Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!

- Όχι στα ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

- Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

- Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών - εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

- Αποκατάσταση όλων των ζημιών των κτηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο από το σεισμό.

Καλούμε σε στήριξη της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου σε Σάμο (12.30) και Ικαρία (10.00) για να δώσουμε δυναμική απάντηση στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ