29/4/24

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου: 1η Μάη 2024 - Πανεργατική Απεργία 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Η μέρα που σηματοδοτεί τον αγώνα της εργατικής τάξης για διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, η μέρα που αποτελεί τον φάρο της ταξικής πάλης, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εορταστική αργία, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση. 

Από το Σικάγο του 1886 και την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1893, το αίτημα για το 8ωρο αποτελούσε ώριμη ανάγκη της εργατικής τάξης και βρισκόμαστε σήμερα το 2024 αντιμέτωποι με τις οδηγίες της ΕΕ και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, να έχει γίνει ο εργάσιμος χρόνος λάστιχο, να έχει καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ημερη και η 7ημερη δουλειά, η δουλειά μέχρι τελικής πτώσης! 

Η μέρα της εκτέλεσης των 200 στην Καισαριανή δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε και τα θύματα αυτής της ναζιστικής θηριωδίας. Ήταν οι πρωτοπόροι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, ήταν δοκιμασμένα στελέχη που είχαν ήδη συγκρουστεί με τον κόσμο των εκμεταλλευτών μας και είχαν ήδη χτυπηθεί ανελέητα από το αστικό κράτος, πριν χτυπηθούν από το βόλι του κατακτητή, αλλά και εδώ στο νησί μας που είχαμε νεκρούς από την Σάμο και την Ικάρια που ήταν πρωτοπόροι συνδικαλιστές.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία που χτίζουμε το λεγόμενο θαύμα με τις απλήρωτες υπερωρίες και τις 7 στις 7 μέρες εργασίας χωρίς ρεπό, με τα ωράρια λάστιχο, με λίγο προσωπικό και με μισθούς πείνας καθώς λόγω και του πληθωρισμού οι μισθοί μας εξανεμίζονται με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι ανάγκες μας σε δεύτερη μοίρα. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε όλα αυτά ενώ πριν περίπου 100 χρόνια οι εργάτες του Σικάγου διεκδίκησαν με αίμα το  «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες  ψυχαγωγία και 8 ώρες ανάπαυση». Είναι δικαίωμα και δεν το παζαρεύουμε. Ειδικότερα που την τελευταία περίοδο με τα ωράρια λάστιχο και την εντατικοποίηση προκαλούνται ακαριαίοι αθάνατοι χωρίς να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, χωρίς να είναι καν στελεχωμένη η αντίστοιχη επιθεώρηση εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία εδώ στο νησί μας. Κάθε τρεις μέρες έχουμε έναν νεκρό εργάτη. Πριν λίγες ήμερες είχαμε ξανά στο νησί μας. Ένας ακόμη συνάδελφος δεν γύρισε σπίτι του για το μεροκάματο.

Ως πότε θα παζαρεύουμε την ζωή μας κορόνα ή γράμματα; Ως πότε θα σακατευόμαστε για ένα μεροκάματο; Δεν νοείται εν έτει 2024 να ζούμε σε τέτοιες τραγικές και επικίνδυνες καταστάσεις. 

Αναγκαίο  είναι να έχουμε και να ισχύει η κλαδική ΣΣΕ χωρίς να χαμηλώνουνε τις απαιτήσεις μας και τις ανάγκες, αλλά να έχουμε καλύτερους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα, με φάση την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση  αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, να εργαζόμαστε σε όλο και χειρότερες συνθήκες, με όρους ομηρίας συμβάσεων και καθεστώς πλέον την εργολαβική απασχόληση. Ο χορός των εκατομμυρίων στον τουρισμό καλά κρατεί και εμείς βλέπουμε προκλητικά να νοικιάζουν δωμάτια με ημερήσια τιμή που ξεπερνά τους μισθούς μας, να πουλάνε μια σαλάτα σε τιμή που ξεπερνά το μεροκάματο μας και ταυτόχρονα να κλαψουρίζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό!  

Η μάχη ενάντια στις  άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη λεγόμενη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος είναι αυτή που δικαιώνει και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς. Ο αγώνας για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία είναι μεγάλος και σημαντικός για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Κανείς στη δουλειά την Πρωτομαγιά και ας μας λένε ότι εκείνη τη μέρα ανοίγει η σεζόν για το νησί μας! Στέλνουμε μήνυμα αγώνα. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους αγώνες που έδωσαν οι συνάδελφοί μας.

 

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά, ζήτω η εργατική τάξη,

αλληλεγγύη στους καθημερινούς αγώνες!

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο