27/4/24

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ: Εργατικό ατύχημα στην Προσπέρα Ικαρίας- Εναερίτης χτυπήθηκε από μέση τάση

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ ΙΚΑΡΙΑΣ-

ΕΝΑΕΡΙΤΗΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΣΗ ΤΑΣΗ

 

   Το Σάββατο 27 Απρίλη 2024 συνέβη εργατικό ατύχημα στην περιοχή της Προεσπέρας σε υπό τάση γραμμή του Υβριδικού Πάρκου Ικαρίας. Συγκεκριμένα: 36χρονος εργολαβικός εργαζόμενος-εναερίτης της εταιρείας ΤΕΡΝΑ-ΕΒΙΝΤΑ Α.Ε., εκτελώντας εργασίες συντήρησης δικτύου επάνω σε κολώνα, χτυπήθηκε από μέση τάση (20KV), προκαλώντας τον σοβαρότατο τραυματισμό του. Ο συνάδελφος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας.

  Το συμβάν αυτό καθώς και παρόμοια και συνεχώς αυξανόμενα συμβάντα σε όλη τη χώρα μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, των ελλείπων μέτρων και μέσων προστασίας των εργαζομένων, της εργολαβοποίησης εργασιών που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, της υποστελέχωσης πρακτορείων ΔΕΔΔΗΕ και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

  Το  ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα που έχει η απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και ο ανταγωνισμός στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των εργαζόμενων και καταναλωτών.

 Eκτός από τις ευχές για ταχεία ανάρρωση του εργαζόμενου, απαιτούμε εδώ και τώρα:

·                      Να διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αίτια του ατυχήματος και να ενημερωθούμε εγγράφως. Να μην συγκαλυφθεί τίποτα! Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες για ασφαλή εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας;

·                      Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα αποτρέπουν την επανάληψη νέων ατυχημάτων. Εξασφάλιση και τήρηση όλων των συνθηκών και μέτρων ασφαλείας, ώστε οι εργαζόμενοι να γυρνούν ζωντανοί και αρτιμελείς στο σπίτι τους.

·                      Να καλυφθούν όλες οι, εξαιτίας του ατυχήματος, ανάγκες του συναδέλφου και της οικογένειάς του.

·                       Να μονιμοποιηθούν στο ΔΕΔΔΗΕ, σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

                                                   

ΓΙΑ ΤΗΝ   Τ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ                                                   ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ