2/5/24

Από την Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση στην Ικαρία

   Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τίμησαν με την μαζική τους απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, γυναίκες και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού στην πλατεία Ευδήλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου με το σύνθημα: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

  Την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης
Καρούτσος  και ακολούθησε ο Γιάννης Κράτσας από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας. Στη συνέχεια απαγγέλθηκε το ποίημα «Για τις πονεμένες και ηρωικές μανάδες της Παλαιστίνης» από την Νάσια Καραβασίλη, εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας. Από την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου Ικαρίας ο Αποστόλης Δημόπουλος έκανε αναφορά στο εργατικό έγκλημα πριν λίγες μέρες στην Ικαρία, όπου εργολαβικός εναερίτης χτυπήθηκε από μέση τάση.

  Στην κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου, η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, αρχικά παρουσίασε το «Γράμμα των εργαζομένων στη Λάρκο» όπου εδώ και 4,5 χρόνια, διεκδικούν να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας, με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα καλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 10 Μάη, 7 μ.μ., ενώ έχει ανοιχθεί και λογαριασμός αλληλεγγύης.  (GR 6901103170000031700365013 E.T.E).

   Στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων: « 138 χρόνια από το Σικάγο  και την Πρωτομαγιά του 1886 που οι εργάτες κατέκτησαν το 8ωρο, σήμερα έχουμε να αναμετρηθούμε στον 21ο αιώνα με τα 13ωρα, την «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και όλα εκείνα που κάνουν κανονικότητα τον εργασιακό μεσαίωνα, καταγράφοντας καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους εργάτες…». «

Υπάρχουν δύο κόσμοι: ο ένας του 5% των παρασίτων που κλέβουν την δουλειά και των ιδρώτα των λαών και ο άλλος του 95% που παράγει και του ανήκει αυτός ο πλούτος. Είμαστε εδώ για να φέρουμε τούμπα αυτήν την βαρβαρότητα, να σταματήσουμε την φρίκη του πολέμου που γεννά η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ εδώ και 75 χρόνια και των ιμπεριαλιστών όπου γης». «Να πυκνώσουν οι γραμμές του αγώνα, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για να διεκδικήσουν:

§  Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

§  Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

§  Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της εργατικής και λαϊκής κατοικίας.

§  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

§  Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

§  Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις. Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών .

§  Να επιστρέψουν οι φρεγάτες και οι ελληνικές αποστολές στη χώρα. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα».

 Η συνέχεια της Πρωτομαγιάς, δόθηκε στο λαϊκό γλέντι στην αίθουσα του Κάμπου για την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ