2/5/24

Η Σάμος τίμησε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά

Αγωνιστικά τιμήθηκε και φέτος η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, η 1η Μάη, στη Σάμο με συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

Ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας από Σάμο και Ικαρία που ήταν στους 200 κομμουνιστές και που 80 χρόνια πριν έπεφταν νεκροί  από τους φασίστες-ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Κατάθεση έκαναν η Κούλα Καραμηνά-Πόθου, πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και η Νανά Νικολάου, γραμματέας της Διοίκησης του ΕΚΣ, η οποία έκανε και την ομιλία για τις δυο ιστορικές στιγμές του εργατικού κινήματος που συγκλόνισαν το λαό μας. Το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη με τον σπουδαίο αγώνα των απεργών καπνεργατών και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944.

Στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία. Εκεί το λόγο πήραν ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος του ΝΤ Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, τονίζοντας: «Η θυσία όλων όσων αγωνίστηκαν και είναι νεκροί δεν πήγε χαμένη. Το 8ωρο κατακτήθηκε, ο αγώνας τους έφερε αποτελέσματα. Σταμάτησε η δουλειά ήλιο με ήλιο, μπήκε το νερό στο αυλάκι για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για εργασία με δικαιώματα. Το πιο σημαντικό όμως αποτέλεσμα ήταν η παρακαταθήκη που μας άφησε, που αποτελεί οδηγό και για σήμερα. Δηλαδή ότι τα δικαιώματα υπάρχουν όσο εμείς τα υπερασπιζόμαστε, όσο υπερασπιζόμαστε και πολεμάμε για το δίκιο μας…»

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τον Κυριάκο Μαυρίκη και τον Γιώργο Νυδριώτη, μέλη του παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που ξεσήκωσαν με τις
μελωδίες τους – αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΣ, μετά το τραγούδι των μουσικών «Πάγωσε η τσιμινιέρα» διάβασε το «Γράμμα των εργαζομένων στη Λάρκο» που 4.5 χρόνια τώρα πολεμάνε να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να μην ερημώσουν τα χωριά τους, να διασφαλίσουν όλες τις θέσεις εργασίας με σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας της μοναδικής βιομηχανίας στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο. Επίσης, στο χώρο υπήρχε κουτί για την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων της ΛΑΡΚΟ
, τον οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να στηρίξει στο λογαριασμό αλληλεγγύης του Σωματείου τους με IBAN GR 6901103170000031700365013 της E.T.E., ενώ καλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 Μάη 7 το απόγευμα!

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, στα βήματα των νεκρών της τάξης μας, για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η εργατική δύναμη να μην είναι εμπόρευμα που αγοράζεται ή νοικιάζεται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μισθωτής εργασίας!

Ζήτω η 1η Μάη! Ζήτω η Εργατική – Κόκκινη Πρωτομαγιά!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ