«Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Απαιτούμε λύσεις τώρα!». Τις επείγουσες διεκδικήσεις που αντιτάσσουν στην απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές τους, διατράνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 31 Μάρτη, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από τα νησιά του Αιγαίου, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
Το σχετικό κάλεσμα αγκαλιάστηκε από 214 σωματεία και φορείς, από τη Σάμο, την Κρήτη, την Ικαρία, τη Μυτιλήνη, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λήμνο, τη Χίο, τους Φούρνους, αλλά νησιά στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Στο αγωνιστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν νησιώτες που μένουν και εργάζονται στην Αττική, καθώς και υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Μαζί με τους φορείς έξω από το υπουργείο βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης και Μαρία Κομνηνάκα, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Βόρειο Αιγαίο, ο δήμαρχος Ικαρίας, Φανούρης Καρούτσος.
«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλοντας την υποστελέχωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας, που τους αναγκάζουν να ταξιδεύουν στην Αθήνα για γιατρούς, εξετάσεις, θεραπεία και αποκατάσταση.
Η «απόβαση» των νησιωτών στην Αθήνα συνεχίζεται την Τρίτη 1η Απρίλη, με κινητοποίηση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Ναυτιλίας και αιχμή τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το κόστος των οποίων αυξάνεται για μια ακόμα φορά.
Στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία των φορέων, η γενική γραμματέας του υπουργείου δεν έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα της κινητοποίησης, (διαβάστε εδώ το υπόμνημα)ενώ επικαλέστηκε κατά την πάγια τακτική τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.
«Δεν πήραμε απαντήσεις», τόνισε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου. «Θα συνεχίσουμε. Σήμερα είμαστε εδώ, αύριο ο καθένας θα είναι στον τόπο του και θα συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε», τόνισε.
«Για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου πρόσβαλε τους νησιώτες και τους υγειονομικούς», κατήγγειλε ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.
«Τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και οι ασθενείς πελάτες δε θα περάσουν», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως στις φιέστες που θέλει να οργανώνει στα νοσοκομεία θα βρίσκει απέναντι της τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού.
Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία του οποίου επέλεξε να κρυφτεί, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. «Η υγεία και η ζωή μας δεν κοστίζει», ξεκαθάρισε και απαίτησε δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες παροχές Υγείας.
«Βρισκόμαστε εδώ για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο», υπενθύμισε ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, σκιαγραφώντας τις ελλείψεις προσωπικού που τσακίζουν κόκαλα αλλά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των δραματικών κενών στο νοσοκομείο που δεν έγιναν πράξη. Όπως κατήγγειλε, οι φορείς πάσχισαν για μέρες να επικοινωνήσουν με το υπουργείο προκειμένου να οριστεί συνάντηση και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ωστόσο οι προσπάθειες τους έμειναν χωρίς απάντηση.
«Δεν μπορεί να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορεί οι ζωές μας να περνάνε συνεχώς μέσα από Τέμπη», υπογράμμισε. «Δεν θα τους το χαρίσουμε. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτιαχτεί στις πλάτες του λαού», ξεκαθάρισε στηλιτεύοντας την πολιτική που οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση και εμπορευματοποίηση της Υγεία.

«Απαιτούμε τα αυτονόητα για να ζούμε μαζί με τα παιδιά μας ασφαλείς στον τόπο μας», τόνισε ο Γιάννης Κράτσας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Ηλιαχτίδα και της Διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ικαρίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη παιδιάτρων και στις απαράδεκτες μετακινήσεις γιατρών της τόσο κρίσιμης ειδικότητας με «εντέλλεσθαι» ενάντια στις οποίες έχουν κινητοποιηθεί οι γονείς.

Τα κενά και τις ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας της Κρήτης και την εντατικοποίηση που τσακίζει τους υγειονομικούς ανέδειξε ο Δημήτρης Φλυτζανής, από την Ένωση Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις 3 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές.

Τη στήριξη του στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μετέφερε ο Γιώργος Πλύστακας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ικαριωτών Πετρούπολης.
Χαιρετισμό εκ μέρους των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής που παλεύουν απέναντι στα ίδια προβλήματα με τους νησιώτες, έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου στο Θριάσιο. «Είμαστε εδώ μαζί σας γιατί ο αγώνας μας είναι κοινός», υπογράμμισε, ενώ στηλίτευσε τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ που πάρα την απόφαση στήριξης των νησιωτών δεν εμφανίστηκε στην κινητοποίηση.

Τον αγώνα των φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί Σύλλογοι Γυναικών, χαιρέτισε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Την ...κανονικότητα της ετήσιας μετακίνησης των νησιωτών στην Αθήνα για να κάνουν τις εξετάσεις τους, αλλά και την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην περίπτωση κάποιας επείγουσας ιατρικής ανάγκης, σχολίασε η Χρυσάνθη Μαμματά, γραμματέας του Συλλόγου Ικαριωτών Περάματος «Ο Ίκαρος».

«Ο λαός μόνο θα σώσει τον λαό», διαμήνυσε η Άννα Λεωτσάκου, από την Ομοσπονδία Συλλόγων ΚΕΘΕΑ «Νόστος».

Τη μεγάλη σημασία που έχει για τους χρονίως πάσχοντες η στελέχωση και ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων, ανέδειξε ο Δημήτρης Σαξιώνης, από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Λέσβου. Όπως εξήγησε, οι νεφρολόγοι είναι εξαιρετικά δυσεύρετη ειδικότητα στα νησιά, ενώ σπανίζουν και τα σύγχρονα μηχανήματα, με αποτέλεσμα νεφροπαθείς να αναγκάζονται να ζουν μακριά από την οικογένεια και τον τόπο τους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα που χρειάζεται.
«Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Δεν κινδυνεύουν μόνο ζωές αλλά χάνονται κιόλας», είπε ο Βαγγέλης Μαρούπας, από τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Σάμου. Η κατάσταση, όπως επισήμανε, εξοργίζει πολλαπλά τους νησιώτες που βλέπουν γύρω τους να ξοδεύονται για στήριξη των επιχειρήσεων και πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά όταν πρόκειται για τα νοσοκομεία «τα λεφτόδεντρά τους μαραίνονται».

«Η υγεία είναι το πρώτο και σημαντικότερο», διαπίστωσε ο Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Στις πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με μέλη που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες εστίασε ο Στράτος Κάντζος, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Τη φωνή των εργαζομένων που βλέπουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους να ισοπεδώνονται από την ίδια πολιτική που ενισχύει με κάθε τρόπο τους ξενοδόχους, και γενικά τη μεγαλοεργοδοσία, μετέφερε ο Γιακίμι Αλκέντ, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Επαρχίας Θήρας.