16/12/19

Να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων στις τράπεζες


Συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι όλων των τραπεζών στα νησιά μας,
η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζει στήριξη και αλληλεγγύη και τάσσεται ενάντια στις απολύσεις στο κλάδο σας. Χαιρετίζουμε όσους το προηγούμενο διάστημα αψηφήσατε τον εκφοβισμό και συμμετείχατε στην κλαδική απεργία της 11ης Δεκέμβρη, καθώς και σε προηγούμενες απεργίες και στάσεις εργασίας, όπως αυτή της Alpha και της Πειραιώς στις 5/12.

Οι τραπεζίτες σαν κοράκια θέλουν από παντού να τα αρπάξουν! Δεν τους φτάνουν όσα σπίτια λαϊκών οικογενειών πλειστηριάζουν, αρπάζοντας το βιός τους και πετώντας τους στο δρόμο. Θέλουν περισσότερα κέρδη και γι αυτό αδιάκοπα χτυπούν τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση για να πιαστούν οι «στόχοι» αποτελεί καθημερινότητα. Ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση, το τελευταίο διάστημα βιώνετε με ιδιαίτερη σφοδρότητα νέα επίθεση στα εργασιακά σας δικαιώματα.

Αξιοποιώντας τους νόμους που απλόχωρα τους χάρισαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ τώρα, προχωρούν διαρκώς σε μειώσεις προσωπικού, σε εθελούσιες-απολύσεις, σε αποσχίσεις (24 απολύσεις στην Πειραιώς που δεν δέχτηκαν να πάνε σε σουηδικό fund, 50 στην Εθνική). Ταυτόχρονα επιβάλουν απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, βγάζουν παράνομες τις απεργίες, προγραμματίζουν χιλιάδες απολύσεις έως το 2021, θέλουν να κλείσουν και άλλα καταστήματα. Στόχος να διαλύσουν και άλλο τις εργασιακές σχέσεις στις τράπεζες για να έχουν εργαζόμενους χωρίς συλλογικά δικαιώματα, όσο το δυνατόν πιο φθηνούς, ευέλικτους και τρομοκρατημένους.

Η κατάσταση αυτή δεν θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς. Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και κυβέρνηση έχουν σκοπό να χτυπήσουν και στις άλλες τράπεζες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα, να ξεπεράσουν το φόβο και την τρομοκρατία της μεγαλοεργοδόσίας που καθημερινά μας πίνει το αίμα. Μόνο ο ενωτικός, μαζικός και αποφασιστικός αγώνας του κλάδου, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη των συναδέλφων από άλλους κλάδους μπορεί να σταματήσει την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι τραπεζίτες σε εργασιακά δικαιώματα και στο λαό.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ
ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΙΩΜΑΤΑ