20/12/19

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Για το Δώρο Χριστουγέννων


Συνάδελφοι, αυτή την περίοδο Δεκέμβρη – Γενάρη, παρ’ ότι γιορτές και θα έπρεπε να βρισκόμαστε περισσότερες ώρες με τις οικογένειες, τα παιδιά μας και τους δικούς μας ανθρώπους εμείς οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε πολλές περισσότερες ώρες σε σημείο εξάντλησης λόγω γιορτών, απογραφών κλπ.

Δυστυχώς πολλές φορές τα 10ωρα και 12ωρα, τα ωράρια λάστιχο, η έλλειψη ρεπό και διαλείμματος, η δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα και η αδήλωτη ή μισοδηλωμένη εργασία είναι κανόνας από πολλούς εργοδότες. Αυτή είναι εν πολλοίς η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο «πίσω» από το εορταστικό «πνεύμα» των Χριστουγέννων.
          Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είμαστε απροστάτευτοι. Έχουμε το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου. Σας καλούμε να απευθυνθείτε για οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίζετε στην εργασία σας. Σας καλούμε να γίνετε μέλη του και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Το σωματείο βρίσκετε σε ετοιμότητα, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματά μας.
          Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ:
* Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας (υπερωρία και υπερεργασία). Κανείς να μην δεχτεί να δουλέψει χωρίς να πληρωθεί αυτά που δικαιούται πχ η Κυριακή πληρώνεται με +75% επί του ημερομισθίου.
* Να πάρουν επιπλέον ρεπό οι εργαζόμενοι.
* Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων
* Να προχωρήσουν σε ελέγχους στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
          Επίσης σας γνωρίζουμε ότι μέχρι το Σάββατο 21 Δεκέμβρη πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων του 2019 για όσους εργάστηκαν από 1/5/19-31/12/2019 με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Όποιος έχει δουλέψει αυτό το διάστημα δικαιούται ολόκληρο το Δώρο, δηλαδή 1 επιπλέον μισθό ή 25 ημερομίσθια. Μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 μέρες εργασίας παίρνουν όσοι εργάστηκαν μέρος της παραπάνω περιόδου. Αναλογία δικαιούνται και όσοι εργάστηκαν κάτω από 19 μέρες.
          Το Δώρο Χριστουγέννων όπως το Επίδομα Αδείας και το Δώρο Πάσχα είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Καταβάλλεται σε χρήμα και όχι σε είδος. Κάθε "συμφωνία-εκβιασμός" ότι δεν θα καταβληθεί ή θα "ενσωματωθεί" στον μηνιαίο μισθό, είναι παράνομη. Αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω υπάρχουν νομικές κυρώσεις για τον εργοδότη και αυτόφωρη διαδικασία με παρέμβαση του εισαγγελέα ύστερα από καταγγελία του εργαζόμενου.
          Τέλος με βάση τα παραπάνω τονίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα του Δώρου που του καταβλήθηκε.
          Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλές γιορτές
                                                                                          Η  Διοίκηση