27/4/20

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Σάμου για Πανελλαδική Μέρα Δράσης 28 Απρίλη


Πληρώσαμε πολλά – 
Δε θα πληρώσουμε ξανά!
           
    Με αυτό το σύνθημα οργανώνουμε τη μέρα δράσης κι ενημέρωσης για τους εργαζόμενους του κλάδου μας 28/04 δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τα δικαιώματά μας και οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε αναστολή ούτε σε καραντίνα.
  Όλο το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο επιδίωξε και επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τα μέλη του αλλά και συναδέλφους προκειμένου να ενημερωθεί για το τι γίνεται στους χώρους δουλειάς (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) και να οργανώσει τη δράση του και τα αιτήματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου. Για αυτό το λόγο επιμένουμε να καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με το Σωματείο τους (τηλεφωνώντας στο 2273027561 ή με email στο eksamou@otenet.gr).

            Εμείς λέμε ότι τα μέτρα που πέρασαν εν μέσω πανδημίας ήρθαν για να μείνουν. Μείωση μισθών, διάλυση Συλλογικών Συμβάσεων, ελαστική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστικές άδειες, τηλεργασία, απολύσεις, ανεργία κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς με καταπάτηση της Κυριακάτικης Αργίας, 6ήμερα, 7ήμερα και 10ωρα, μη τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
            Στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων πολλοί συνάδελφοι (μεταξύ αυτών και οικογένειες) είναι στον αέρα καθώς ξενοδοχειακές μονάδες και εποχικές επιχειρήσεις ήδη μας ενημερώνουν ότι δε θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργήσουν με λιγότερο προφανώς προσωπικό προμηνύοντας ένα μέλλον δύσκολο καθώς μετά τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο αυτό σημαίνει ανεργία, περιπλάνηση και εξαθλίωση. Για όσους, δε, καταφέρουν να εργαστούν έστω για λιγότερο διάστημα είναι αμφίβολο αν θα έχουν πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο – δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50% μέσω κυρίως της εκ περιτροπής εργασίας. Παράλληλα, στον επισιτισμό οι συνάδελφοι θα εργαστούν σε επιχειρήσεις με μειωμένο προσωπικό, μεγάλη εντατικοποίηση, απληρωσιά και στέρηση του Δώρου Πάσχα με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για προστασία από τον ιό.
            Μας θέλουν για άλλη μια φορά συμπαραστάτες στη «χασούρα» τους και να βάλουμε πλάτη στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν τα αφεντικά. Σε αυτή τη γραμμή βλέπουμε παραδείγματα ζεστής χρηματοδότησης από τα λεφτά των λαών σε μεγάλες επιχειρήσεις (πχ αεροπορικές εταιρείες) την ίδια στιγμή που στο λαό κουνούν το δάχτυλο περί «ατομικής ευθύνης» γιατί επέλεξαν να μην στηρίξουν διαχρονικά το εθνικό σύστημα υγείας.   
                       
Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας.

  • 10:30 το πρωί συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ
  • 12:30 το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Σάμου στηρίζουμε τους εργαζόμενους και το  Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου

Από ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για την πανδημία
2. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών έως τις 10 Ιουνίου χωρίς προϋποθέσεις με την υπογραφή και τήρηση της ΚΣΣΕ σε επισιτισμό-ξενοδοχεία, χωρίς καμία μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
3. Για όσο διάστημα τα εποχικά καταστήματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μετά τις 10 Ιούνη, είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, να ενταχθούν όλοι οι περσινοί εργαζόμενοι στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν τα 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι
επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
4. Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με ευθύνη τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάλογου μεγέθους και διαστήματος με την περίοδο που έμειναν πέρυσι ανοιχτά.
5. Επίδομα ανεργίας 600 € σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, σε όσους εργάστηκαν την περσινή περίοδο, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ή όχι, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που είχαν.
6. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
7. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα-νερό λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, μέτρα μείωσης ενοικίου.
8. Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα(μάσκες, γάντια, στολές),συνεχείς απολυμάνσεις με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.
9. Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.



ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!