28/4/20

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον ΟΑΕΔ για στήριξη των εργαζόμενων και κύρια των εποχικών εργαζόμενων


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ & ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ

Σάμος, 28-4-2020
Προς: ΟΑΕΔ Σάμου
            Κεντρική Διοίκηση ΟΑΕΔ
            Υπουργείο Εργασίας
Κοινοποίηση: Σωματεία Μέλη Ε.Κ.Σ.
                         Μ.Μ.Ε

Οι εργαζόμενοι της Σάμου υποστήκαμε μεγάλες μειώσεις στις απολαβές και χειροτέρευση στις συνθήκες δουλειάς μας την προηγούμενη δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών μέτρων. Είδαμε το μισθό μας να μειώνεται, τους όρους εργασίας να επιδεινώνονται (εντατικοποίηση, δουλειά τις Κυριακές, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.).
Ιδιαίτερα όσοι εργαζόμαστε στον τουρισμό, σε ξενοδοχεία, εποχικές επισιτιστικές επιχειρήσεις κλπ είδαμε περικοπές στα πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ που συνοδεύτηκαν με μείωση του χρόνου επιδότησης και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν εκτός επιδόματος ανεργίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συναδέλφους μας που δε δούλεψαν όλη τη σεζόν, που δούλευαν για πρώτη φορά κλπ. Επίσης τραγικές ήταν οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη που ούτως ή άλλως έχει σοβαρές ελλείψεις στο νησί μας.
Τώρα βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα». Λόγω της πανδημίας ήδη πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν πιάσει ακόμα δουλειά ενώ αβέβαιη είναι η προοπτική της φετινής σεζόν. Καθημερινά όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις ανακοινώνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν φέτος ή θα λειτουργήσουν με μικρό ποσοστό πληρότητας και λιγότερους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση με τα όσα μέτρα έχει πάρει δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αφενός με ζεστό χρήμα αφετέρου με μια σειρά μέτρα - που έρχονται σήμερα ως έκτακτα αλλά δείχνουν ότι θα μείνουν - που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις που θα φέρουν τους εργαζόμενους σε δεινή θέση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα ρεκόρ στον τουρισμό και την άνθιση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, το μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο συσσώρευσε τεράστια κέρδη που σίγουρα επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες και τους μετόχους των εταιρειών τους να ζήσουν όχι για μια αλλά για πολλές σεζόν με κλειστά τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις.
Δεν ισχύει, όμως , το ίδιο για τους χιλιάδες εργαζόμενους που πληρώσαμε τα σπασμένα της προηγούμενης κρίσης, που δεσμευτήκαμε σε θυσίες εμείς και τα παιδιά μας ως το 2060 με τα μνημόνια, που χάρη στον ιδρώτα μας μπορούν να  περηφανεύονται για τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου τις προηγούμενες χρονιές.
Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο είναι χωρίς εισόδημα και κινδυνεύουν να παραμείνουν έτσι όλη την επόμενη χρονιά. Θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης.
Έχουμε πληρώσει πολλά. Δε θα πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση τους!
Δεν θα αφήσουμε να μπουν ούτε να παραμείνουν σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
· Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για την πανδημία
· Διασφάλιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εποχικούς και σε όλους τους εργαζόμενους. Καμιά αρνητική μεταβολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απόλυση κλπ
· Υποχρεωτική εφαρμογή της Κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό
· Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών έως τις 10 Ιουνίου ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν. Για όσο διάστημα τα εποχικά καταστήματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μετά τις 10 Ιούνη, είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, να ενταχθούν όλοι οι περσινοί εργαζόμενοι στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν τα 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
· Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με ευθύνη τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάλογου μεγέθους και διαστήματος με την περίοδο που έμειναν πέρυσι ανοιχτά.
· Επίδομα ανεργίας 600 € σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, σε όσους εργάστηκαν την περσινή περίοδο, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ή όχι, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που είχαν.
· Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
· Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
· Να μην μείνουν εκτός επιδότησης άνεργοι από τα κοινωφελή προγράμματα, ελαστικά εργαζόμενοι και εργαζόμενοι του κλάδου των κατασκευών
· Μέτρα και μέσα προστασίας και υγιεινής για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές ή ανοίξουν το επόμενο διάστημα (μάσκες, γάντια, συνεχείς απολυμάνσεις κλπ).
· Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ