10/7/20

Ομιλία Εργατικού Κέντρου Σάμου στην κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάμος, 9-7-2020
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, επαγγελματίες βιοπαλαιστές...
Σας καλούμε σε μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό, απαιτώντας εδώ και τώρα, όπως ακούγεται από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να αποσυρθεί το χουντικής προέλευσης νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό το έκτρωμα που θέλει να βάλει στο γύψο το δικαίωμά μας στην εργατική, λαϊκή κινητοποίηση.

Αυτό το δικαίωμα για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος από εκατομμύρια εργάτες τα προηγούμενα χρόνια.

Ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δηλαδή να κλείσουν τα στόματα των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σ/μ, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των καλλιτεχνών, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού, επιδιώκουν να το κάνουν με αυτό το χουντικό νόμο αντιγραφή του νόμου του 1971.

Και για να μην ξεχνιόμαστε αν και σταμάτησε η καραντίνα η κυβέρνηση εξακολουθεί με διάφορες δικαιολογίες, να κάνει δωράκια στο κεφάλαιο, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Παράδειγμα η τηλεεργασία που η γενίκευσή της προβλεπόταν ήδη από τις πρώτες ΠΝΠ στις αρχές του Μάρτη. Αν και πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε και έχουν αρθεί οι περιορισμοί κυκλοφορίας, την παρατείνει μέχρι 31 Ιουλίου. Άλλο ένα δωράκι στην εργοδοσία. Ή η καταβολή του Δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι άνοιξε το δρόμο για να μην το καταβάλουν οι εταιρείες ή να το παζαρέψουν με το επίδομα αδείας που επίσης δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού λοιπόν;
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βάλει τάξη στην ταλαιπωρία του λαού που προκαλείται από τις διαδηλώσεις, από τους λαϊκούς αγώνες.

Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση ακούγοντας τα αφεντικά της που είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι σουπερμακετάδες, μεγαλοξενοδόχοι, προσθέτει με αυτό το νομοσχέδιο άλλο έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού, της καταστολής που προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις
.
Τι κάνει αυτό το τερατούργημα; Το άρθρο 19 στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπεται η δημιουργία "Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας" στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την αντιμετώπιση της "ιδεολογίας της βίας" όπως λένε. Δηλαδή, "τσουβαλιάζει" τους αγώνες της εργατικής τάξης για το μεροκάματο, για τα δικαιώματά μας, για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας,  με τις υπαρκτές μορφές βίας όπως η  ενδοσχολική βία, η ενδοοικογενειακή κ.λπ.

Δεν αναφέρεται όμως πουθενά η εργοδοτική βία και τρομοκρατία, οι απολύσεις, η ανεργία, η υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος. Αυτού του είδους η ταλαιπωρία, η βία περιφρουρείται και ενισχύεται πλήρως.

Αυτός λίγο - πολύ είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου που σήμερα φέρνει στη βουλή η κυβέρνηση. Όσες μικροβελτιώσεις να κάνει, όσο υπάρχει το άρθρο 19 θα πρόκειται για τερατούργημα. Και μην νομίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοτυπεί. Ισα - ίσα η ΕΕ πριν 6 μήνες  σε έκθεσή της ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά  ότι υπάρχει κίνδυνος της ασφάλειας από "λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας".  Άλλωστε η νομοθεσία για περιορισμό των διαδηλώσεων είναι στη στρατηγική της ΕΕ και υπάρχουν ανάλογες προβλέψεις για όλες σχεδόν τις χώρες.

Ο κίνδυνος για όλους αυτούς είμαστε εμείς. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΛΑΟΣ, συνάδελφοι!

Η κυβέρνηση λέει ψέματα συνάδελφοι. Δεν ευθύνονται π.χ. οι διαδηλώσεις για το "κλείσιμο των καταστημάτων" όπως με ευκολία ακούγεται, προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Όσοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες ενδεχομένως δέχονται θετικά τέτοιου είδους απαράδεκτους και αντιδραστικούς σχεδιασμούς, να ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σ' όλη την Ελλάδα, σε κάθε γειτονιά και στο Βαθύ και στο Καρλόβασι και σ' όλη τη Σάμο. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για την μειωμένη αγοραστική δυνατότητα  των εργαζόμενων, ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς  μας και τις συλλογικές συμβάσεις. Ευθύνεται η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και συνολικά το σύστημα εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.

Για να καταλάβουμε όλοι τι προβλέπει αυτό το έκτρωμα, ας πούμε μερικά παραδείγματα.
Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέλη και το περιεχόμενο που θα έχει μια διαδήλωση! Χώροι συγκέντρωσης δεν μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί κοινής ωφέλειας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει για παράδειγμα μια συγκέντρωση που γίνεται στη ΔΕΗ γιατί κόψανε το ρεύμα σε έναν άνεργο, μπορεί να απαγορευτεί επειδή είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και δεν πρέπει να παρακωλύεται η πρόσβαση σ' αυτόν. Ή η συγκέντρωση μέσα στην πανδημία με όλα τα μέτρα προφύλαξης έξω από τον ΟΑΕΔ του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, θα απαγορεύεται. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν "συμμορφώνονται" οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο "επιτρέπει" συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα "κοινωνικής σημασίας", προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.

Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το "σκοπό" της συγκέντρωσης σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Οι περιορισμοί και τα εμπόδια ξεκινάνε πολύ πριν τη συγκέντρωση, καθώς απαιτείται προειδοποίηση από τους διοργανωτές στις τοπικές αρχές. Όμως αν γίνει ένα έκτακτο γεγονός. π.χ. ξεκινήσει ιμπεριαλιστική επέμβαση, συμβεί ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα, ή σήμερα, που αντιδράμε μαζικά σ' αυτό το αντιλαϊκό, χουντικό νόμο, θα απαγορεύεται η συγκέντρωση!

Ενισχύεται ο ρόλος της Αστυνομίας να παρεμβαίνει και να διαλύει τη συγκέντρωση που κρίνει ότι δεν πληροί τους τυπικούς όρους της προειδοποίησης. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Δηλαδή θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.

Διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Μετατρέπει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση - διαδήλωση και θα "καταζητούνται" οι συμμετέχοντες. Γιατί γίνεται αυτό; Μπορεί να συλληφθούν 200-300 ή 10.000, 20.000, 50.000 άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις, που θα συμμετέχουν σε μια απαγορευμένη συγκέντρωση; Όχι. Γίνεται για να εκφοβιστεί ο λαός, απειλώντας με ποινές, ιδιώνυμα και διώξεις, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός θα ακυρωθεί στην πράξη.

Δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, στο λιμενικό να μπορούν να αποφασίζουν  την απαγόρευση της συγκέντρωσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Επιπλέον θα δίνουν γνώμη οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι δημόσιων φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων. Οπότε θα έχουμε τον εξής τραγέλαφο. Αν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται για έναν από τους παραπάνω  π.χ. δημοτική αρχή, πρόεδρο λιμενικού ταμείου, τότε θα ρωτάται εκείνος για τον οποίο γίνεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας;

Θεσπίζει την αστική ευθύνη του "οργανωτή". Αυτός που δηλώνεται ως οργανωτής θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για τον οποιονδήποτε εισχωρήσει στη συγκέντρωση και προκαλέσει ζημιές. Θα σέρνονται στα δικαστήρια οι συνδικαλιστές για ζημιές που προκάλεσαν άλλοι, οι μπαχαλάκηδες, που γνωρίζουμε όλοι στην Αθήνα. Και σιγά μην εξαφανιστούν οι γνωστοί άγνωστοι, αφού πολλές φορές λειτουργούν από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.

 Αυτό το άρθρο ανοίγει το δρόμο για προβοκατόρικες ενέργειες, για να διαλυθεί η συγκέντρωση και να εξοντωθούν οικονομικά οι φορείς, τα σωματεία που τη διοργανώνουν. π.χ. θα λένε στον καταστηματάρχη που υπέστη ζημιά από διάφορους προβοκάτορες, ότι φταίει ο πρόεδρος του σωματείου ή του εργατικού κέντρου. Θεσμοθετείται δηλαδή η προβοκάτσια ο "κοινωνικός αυτοματισμός". Κι επειδή όλα είναι μελετημένα και όλα φροντίζονται για μας χωρίς εμάς θα έλθουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για νέες μπίζνες αφού θα γίνεται ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης μόνο του διοργανωτή.

Ο "οργανωτής" πώς προστατεύεται σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας; Θα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Το σωματείο, η μαθητική κοινότητα, ο φοιτητικός σύλλογος, ο σύλλογος διδασκόντων που αποφάσισε μια κινητοποίηση που στη συνέχεια απαγορεύτηκε, θα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Έλεος πια.

Με λίγα λόγια το νομοσχέδιο επιδιώκει τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, ειδικά της νεολαίας, τη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Επιδιώκει την απαγόρευση κάθε κινητοποίησης μέσα από διατάξεις - λάστιχο που μπορεί να ερμηνεύονται από την αστυνομία και άλλες αρχές καταστολής κατά το δοκούν.

Και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, θυμίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε από παρθενογένεση. Είχε στρώσει το χαλί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική τακτική. Θυμίζουμε λοιπόν ότι παραμένει σε ισχύ η άθλια διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών που ανήγαγε τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις σε ιδιώνυμο αδίκημα και άλλαξε τον ποινικό κώδικα γι΄αυτό. Ευθύνεται επίσης για το νόμο για τον περιορισμό δικαιώματος στην απεργία που σήμερα αξιοποιεί η ΝΔ. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο... μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, φτιάχνουν και ψηφίζουν νόμους ενάντια στον λαό, ενάντια στο εργατικό ταξικό κίνημα.

Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες έριξαν την ιδέα αυτού του νομοσχεδίου. Η προσπάθεια εντάθηκε το 2011-2012 όπου πάλευαν να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο για "εξορθολογισμό" των διαδηλώσεων, αλλά δεν τους βγήκε γιατί χιλιάδες λαού ήταν στους δρόμους. Σ' όλη την Ελλάδα και στη Σάμο το 2011  έγιναν 7 πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες, οι δύο από αυτές 48ωρες με μεγάλη συμμετοχή και με αντίστοιχα απεργιακά συλλαλητήρια, με κατάληψη του δημαρχείου. Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από το Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ  από τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τότε λοιπόν δεν τους βγήκε και προσπαθούν τώρα να το περάσουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το νομοσχέδιο που κατατίθεται κατ' εντολή του κεφαλαίου, αποτελεί κυβερνητική ομολογία ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.
Γι' αυτό προληπτικά παίρνουν τα μέτρα τους ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Καθόλου τυχαία η κυβέρνηση εντάσσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στις "μεταρρυθμίσεις" για τη βελτίωση του "επενδυτικού κλίματος" διαφημίζοντάς το ως ένα από τα 26 που θα ψηφίσει γι' αυτόν το σκοπό μέσα στο καλοκαίρι.

Έχει αποδειχτεί ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, όπως κάνει αυτό το νομοσχέδιο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα οικονομική κρίση. Αυτή η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει και η πανδημία ήταν το φυτίλι για να γίνει πιο βαθιά. Είναι η δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια ενώ επιπλέον "ψήνονται" επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά όπως η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Γι' αυτό λένε στο λαό "σκάσε και κολύμπα", "μην αντιδράς, μην αγωνίζεσαι" γιατί τώρα το κεφάλαιο κάνει μπίζνες σοβαρές.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις,  ότι θα βάλουν στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα. Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν θα τους περάσει. Ακόμα και αν το ψηφίσουν θα μείνει στα χαρτιά. Θα ακυρωθεί στην πράξη όπως έγινε πολλές φορές μέχρι τώρα.

Πάρτε το χαμπάρι. Η φωνή μας, η φωνή του λαού δεν φιμώνεται όσα νομοσχέδια και αν φέρετε.

Ο λαός με την πάλη του και με την "οργανωμένη απειθαρχία"  του δεν θα "συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις". Δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του "νόμου" και του "αστυνόμου".

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γραφτείτε μαζικά στα σωματεία σας. Τώρα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, στα χονδρεμπορικά με την αναστολή εργασιών, μόνο με οργανωμένο, συλλογικό, συντονισμένο, ταξικό  αγώνα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται. Κανένας μόνος του στη κρίση.

Αποδείχτηκε στο παρελθόν, θα αποδειχτεί και τώρα ότι όταν ο λαός είναι στο δρόμο, όταν βιώνει την αδικία, ξέρει τα δικαιώματά του και αγωνίζεται γι' αυτά συλλογικά, μαζικά, ταξικά, καμιά κυβέρνηση και καμιά μορφή καταστολής δεν  μπορεί να τον νικήσει.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους με τους συλλόγους τους, τους μαζικούς φορείς, να πάρουν μαζικά μέρος στους αγώνες για την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά.

ΨΗΛΆ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ


Ρίτα Καρβούνη
Μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ
Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Σάμου