7/8/20

Μια οφειλόμενη απάντηση στο «Αρχιπέλαγος» και τον κ. Τσιμπίδη

Διαβάζοντας τον λίβελο του κ. Θ. Τσιμπίδη για το Εργατικό Κέντρο, παρότι θεωρούμε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μια τέτοια «αλληλογραφία», κρίνουμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε, για να μη θεωρηθεί με τη σιωπή ότι τραπήκαμε σε φυγή μη δίνοντας απάντηση.

Έχουμε λοιπόν να πούμε τα εξής :

ð Δεν ζούμε σε κανένα φανταστικό κόσμο αλλά όλοι εργαζόμαστε, μαζί με πολλούς συναδέλφους που βιώνουν ανάλογα άσχημες συνθήκες, στον πραγματικό κόσμο (όπως σας αρέσει να λέτε) και η συγκεκριμένη εργαζόμενη εργάζεται σε σας.

ð Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου δεν διορίζεται. Όλοι εκλεγόμαστε από χιλιάδες εργαζόμενους που είναι στα σωματεία του ιδιωτικού τομέα στο Νομό μας. Αρκετά από τα μέλη του Δ.Σ. έχουμε επανεκλεγεί πολλές φορές και αυτό προφανώς γίνεται επειδή οι εργαζόμενοι μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται.

ð Έχουμε ασχοληθεί δύο φορές με το «Αρχιπέλαγος» γιατί υπήρχε λόγος και όχι για όσα ισχυρίζεστε: μία το 2012-2013 γιατί επί μήνες καθυστερούσατε την πληρωμή  των εργαζομένων του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ (δημόσιο χρήμα) που είχατε πάρει να διαχειριστείτε και μία τώρα με την απόλυση της εργαζόμενης.

ð Δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα αλλά να επιλύουμε, γι αυτό απευθυνθήκαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ πριν στείλετε το έγγραφο της απόλυσης η πρόεδρος του ΕΚΣ σας πήρε τηλέφωνο για να συζητήσετε. Χωρίς να σας μιλήσει άσχημα της επιτεθήκατε λεκτικά με ό,τι χειρότερο, απαράδεκτο και χυδαιότερο υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο. Προφανώς, στα τόσα χρόνια της βιοπάλης που μας λέτε ότι έχετε, έτσι μάθατε να κάνετε και να συμπεριφέρεστε στους εργαζόμενους σας και σε όποιον έχει αντίθετη άποψη με εσάς. Για τις ύβρεις όμως δεν είπατε τίποτα στην μακροσκελή επιστολή σας.

ð Τίποτα δεν λέτε και για την απόλυση της εργαζόμενης, την οποία βγάλατε σε αναστολή, μετά σε αναγκαστική άδεια και τελικά απολύσατε γιατί δε δέχτηκε να αλλάξει νομό, τόπο εργασίας και κατοικία, ενώ πρέπει όσο υφίσταται η εταιρεία στη Σάμο να παραμένει στη θέση της και να εργάζεται. Άλλωστε η εργασία από το σπίτι δική σας απόφαση ήταν και όχι δική της. Προφανώς όμως τη θεωρείτε «κόστος» αφού δεν προσφέρει «τσάμπα» εργασία.

ð Τέλος ενώ γνωρίζατε ότι η εργαζόμενη είναι μέλος της Διοίκησης του ΕΚΣ και υπάρχει μία συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία που αποφασίζει αν θα απολυθεί ή όχι, εν τούτοις την αγνοήσατε. Δείξατε έτσι ότι θεωρείτε «νόμιμο» μόνο ότι σας πει το «εγώ» σας.

Αν το «Αρχιπέλαγος» και ο κ.Τσιμπίδης θέλουν συνδικαλιστές από τον «πραγματικό κόσμο των αφεντικών» να απευθυνθούν στη σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ. Σε εμάς απευθύνονται οι εργαζόμενοι για τους οποίους κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το ΕΚΣ αποκούμπι. Η δική τους γνώμη μας ενδιαφέρει. Με την πείρα τους μας κρίνουν και βγάζουν συμπεράσματα.

Το ΕΚΣ, το ταξικό κίνημα στα νησιά μας, δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλειάς για να μην περνάει η λογική ότι «είναι δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποιον θέλει, να κάνει ότι θέλει, όποτε και όπως θέλει». Παλεύουμε για να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην εργοδοτική και κρατική επίθεση στα δικαιώματά μας. Ο αγώνας μας έχει πυξίδα τις ανάγκες εργαζομένων και λαού, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Γι’ αυτόν τον αγώνα κάνουμε κάλεσμα οργάνωσης στα Σωματεία.

 Δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν δεχόμαστε απειλές, υποδείξεις και δεν μας ακουμπάει η «λάσπη» εργοδοτών-εταιρειών.


Η Διοίκηση