17/9/20

ΨΗΦΙΣΜΑ για γεγονότα Μόρια και εξελίξεις σε προσφυγικό-μεταναστευτικό

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Δε μένουμε απαθείς μπροστά στις εξελίξεις στη Λέσβο και

το προσφυγικό – μεταναστευτικό

 Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

στα νησιά και τη χώρα

 Τα γεγονότα στη Μόρια είναι σκηνές από τα προσεχώς για το που μπορεί να οδηγήσει η πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων σε κέντρα φυλακές είτε είναι κλειστά, είτε είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό οι φορείς της Σάμου που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα κάθε άλλο παρά απαθείς μπορούμε να μείνουμε μπροστά στις δυσκολίες που περνά ο λαός της Λέσβου και το δράμα των 13.000 άστεγων προσφύγων και μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πρωτοστατήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες κινητοποιήσεις μικρές και μεγάλες και χιλιάδες σαμιωτών έχουν κινητοποιηθεί  με αιτήματα που αποτελούν ουσιαστική λύση για τα προβλήματα των κατοίκων και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.  Η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, που με τις συμφωνίες κάνουν τα νησιά και τη χώρα φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους ξεριζωμένους από τον πόλεμο ή τη φτώχεια, που αναζητούν καλύτερη ζωή στις χώρες της Ευρώπης. Τα γεγονότα της Λέσβου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι αυτή η πολιτική, αλλά και πόσο δίκαια και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας.

ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις αφού έχουν βάλει το χέρι τους μαζί με το ΝΑΤΟ σε δεκάδες επεμβάσεις στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής τώρα μετατρέπουν τα νησιά μας σε τεράστιες φυλακές για τα θύματά τους.

Δεν το δεχόμαστε.

Αντίθετα, στεκόμαστε στο πλευρό του Λεσβιακού λαού και των 13.000 άστεγων προσφύγων και μεταναστών και στηρίζουμε τα αιτήματα που κι εμείς παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για το δικό μας νησί και που δίνουν λύση στο μαζικό εγκλωβισμό των προσφύγων  - μεταναστών και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται στους κατοίκους.

Καταδικάζουμε τη νέα απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το στόχο της για νέα δομή -  φυλακή παρά κι ενάντια στη θέληση κατοίκων και προσφύγων και μεταναστών

Δεν ανεχόμαστε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που σπέρνουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους και ξεπλένουν τις ευθύνες και την επικίνδυνη πολιτική Ε.Ε. - κυβέρνησης.

Παλεύουμε για:

 •       Κανένα ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό. Να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού.
 •     Άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και, αφού λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα, και από τη χώρα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 •    Να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες της Ε.Ε. που τους εγκλωβίζουν εδώ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας).
 •     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
 •       Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη Ε.Ε. και ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα.
 •      Σύντομη διαμονή σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.
 •     Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
 •      Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό και θερμομετρήσεις, σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής.
 •     Το ίδιο να γίνεται σε όλους τους υγειονομικούς και άλλους κλάδους εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ευρύ κοινό.
 •   Μέχρι το μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργία πλήρως στελεχωμένου Κέντρου Υγείας στο ΚΥΤ.
 •     Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, ζεστό νερό, σαπούνι  κλπ) καθώς και όλων των απαραίτητων υγειονομικών υλικών και φαρμάκων  από το κράτος σε επαρκή ποσότητα.
 •     Μέτρα για την εξασφάλιση υποδομών και όλων των συνθηκών σωστής αντιμετώπισης περιστατικών covid. Άμεση μετακίνηση όσων νοσούν και όλων των ευπαθών ομάδων σε κατάλληλους χώρους.
 •   Στελέχωση εδώ και τώρα όλων των δομών υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας.
 •     Μαζικές προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού όπως π.χ. καθαριότητας στις δομές υγείας ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω κορονοϊού.

 

 Με αυτά τα αιτήματα καλούμε και τώρα το σαμιώτικο λαό, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού να δώσουμε νέα ώθηση στον αγώνα για να μη γίνει και το δικό μας νησί μια τεράστια φυλακή της Ε.Ε. για όποιον άνθρωπο αναζητά καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα του ή φεύγει διωγμένος από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Καλούμε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη.