25/11/20

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Προς :

·       Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

·       Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορ. Αιγαίου

·       Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

·       Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

·       Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου

·       Βουλευτής Νομού Σάμου

·       Δήμος Ικαρίας

 Κοινοπ.:

·       Σύλλογοι Διδασκόντων Σχολείων Π.Ε. & Δ.Ε Ικαρίας

·       Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

·       Σ.Ε.Π.Ε  &  Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας-Φούρνων

·       Μ.Μ.Ε

 ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  Με το «καλημέρα» της εφαρμογής της τηλεκπαιδεύσης στα σχολεία της Π.Ε. το «σύστημα» κατάρρευσε. Σχεδόν το σύνολο των μαθητών  νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων  πανελλαδικά αλλά και της Ικαρίας αδυνατούσε να «μπει» στην εφαρμογή του Υπ.Παιδείας και να παρακολουθήσει ,έστω με αυτό τον τρόπο, τα μαθήματα.

  Μαθητές μαζί με τους γονείς τους προσπαθούσαν να συνδεθούν, μικροί μαθητές του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς κάνουν, γονείς να είναι όλη μέρα στα τηλέφωνα για να βρουν λύση πώς θα κάνουν τα παιδιά τους «μάθημα». Αλλά και οι δάσκαλοι -νηπιαγωγοί - καθηγητές, που τόσες μέρες παλεύουν να συντονίσουν, να φτιάξουν μηχανήματα και να συνδεθούν. Πολλοί γονείς δεν έχουν τη τεχνική γνώση για να βοηθήσουν να συνδεθούν τα παιδιά τους.

  Όλα αυτά για όσους μαθητές είχαν τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ , τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου!!! Γιατί υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, είτε γιατί δεν υπάρχει καθόλου Η/Υ στο σπίτι τους είτε γιατί στον μοναδικό υπολογιστή στο σπίτι, πρέπει ταυτόχρονα να εξυπηρετηθεί πάνω από ένας μαθητής- στην Ικαρία αυτό είναι κανόνας, όχι η εξαίρεση- χώρια η πιθανή εργασία γονέων με αυτό το μέσο.

   Το Υπουργείο Παιδείας απειλεί με απουσίες τους μαθητές που θα απουσιάζουν από την «τηλεκπαίδευση», γονείς έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη για αγορασθεί εξοπλισμός για τα παιδιά τους.

  Η δήθεν διανομή του απαραίτητου εξοπλισμού από το Υπ.Παιδείας προς όλους τους μαθητές μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ληφθεί από την εκπαιδευτική, μαθητική και γονεϊκή κοινότητα. Ούτε είναι λύση οι μαθητές της Π.Ε. να «παρακολουθούν» μάθημα τις μεσημβρινές ώρες.

  Η ισότιμη λοιπόν συμμετοχή στην εκπαίδευση των μαθητών με αυτή τη διαδικασία δεν εξασφαλίζεται. Στο μεσοδιάστημα από την άνοιξη και μετά δεν υπήρξε καμία προετοιμασία, ώστε να υποστηριχτεί στοιχειωδώς κάποια μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και με δεδομένα ότι:  η δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών δεν μπορεί να υποκατασταθεί με «σύγχρονη» ή «ασύγχρονη» διαδικασία και η έως τώρα εμπειρία της τηλεκπαίδευσης είναι αντιπαιδαγωγική, αντικοινωνική, αντιεκπαιδευτική για τα παιδιά μας  απαιτούμε:

Να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέτρα όπως:

·       Δημιουργία μικρότερων τμημάτων σε όσα σχολεία και τάξεις  υπάρχει ζήτημα με υπεράριθμους μαθητές, για την αποφυγή συγχρωτισμού, με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών. Στην Ικαρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σχολεία που έχουν κλείσει.

·       Ικανός αριθμός μόνιμων καθαριστριών σε όλες στις σχολικές μονάδες, πλήρους απασχόλησης. Δεν επαρκούν οι υπάρχουσες!!!

·       Δωρεάν και τακτική χορήγηση σε όλες τις σχολικές μονάδες μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α). Δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

·       Εξασφάλιση δωρεάν και ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους.

·       Αναβάθμιση και στελέχωση όλων των υγειονομικών μονάδων του νησιού για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού.

ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ 

ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων:

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ

2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ

3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ

4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ

5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ

6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ.Τ. ΡΑΧΩΝ