11/2/21

Υπόμνημα Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων στον ΟΑΕΔ για την κάλυψη των βασικών αναγκών των εργαζόμενων του κλάδου

 


 Προς:  1. Διεύθυνση Παραρτήματος Ο.Α.Ε.Δ Ικαρίας-Φούρνων

           2. Κεντρική  Διοίκηση Ο.Α.Ε.Δ

  Κοινοποίηση: 1. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου

                         2. Μ.Μ.Ε

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Για την κάλυψη των βασικών αναγκών ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

  Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας συμμετέχοντας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις των συνδικάτων προχωρά σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική υπηρεσία Ικαρίας – Φούρνων του ΟΑΕΔ καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα με σκοπό να καταγγείλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους.

 Οι εποχικοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με την ανεργία και την έλλειψη εισοδήματος που να μας επιτρέπει να επιβιώσουμε. Παλεύουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα ελάχιστα μέτρα της κυβέρνησης τελείωσαν. Ζούσαμε μέχρι σήμερα με τα ψίχουλα του επιδόματος ειδικού σκοπού ή του επιδόματος ανεργίας που έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα πληρωνόταν με 2 ή και 3 μήνες καθυστέρηση.

 Ας μας απαντήσουν, οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο. Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

 Για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού και τις οικογένειές τους, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα.  Λογαριασμοί και υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και δε μπορούν να τις πληρώσουν ούτε και αυτοί που παίρνουν ως τώρα το επίδομα ανεργίας, πολύ περισσότερο αυτοί που δεν παίρνουν τίποτα.

 Οι εξαγγελίες του υπουργείου εργασίας για δυο μήνες παράταση σε όσους λήγει η επιδότησή τους αυτές τις μέρες και δυο μήνες έκτακτη επιδότηση σε ένα τμήμα από αυτούς που δεν επιδοτούνται καθόλου, δε φτάνουν ούτε για τα βασικά.

 Την ίδια στιγμή τα νέα για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι καλά. Όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να ξεκινήσει αλλά και ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να είναι δραματικά μειωμένη. Οι εργαζόμενοι του κλάδου είδαν πέρσι το έτσι και αλλιώς πολύ περιορισμένο εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Πολλοί, ιδιαίτερα στον επισιτισμό, δεν είχαν ούτε δουλειά ούτε επίδομα. 

  Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση που βιώνουμε, η κυβέρνηση παζαρεύει αν θα δώσει έστω και 1 ή 2 μήνες επέκταση του ταμείου ανεργίας, τη στιγμή που αρνείται να βάλει στο τραπέζι το αίτημα των σωματείων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των ανέργων με 600 ευρώ, συνεχίζει να δίνει προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες. Επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, ζεστό χρήμα για να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους, φοροαπαλλαγές κλπ.

  Είναι λοιπόν ανάγκη να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα εισόδημα αξιοπρεπές για τους ανθρώπους του κλάδου. Χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους που καταλήγουν να αφήνουν τους μισούς απ’ έξω, χωρίς χρονικούς περιορισμούς όταν όλα είναι στον αέρα. 

 Ρεαλιστικό μέτρο στήριξης για τους εποχικούς του τουρισμού μπορεί να είναι επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, χωρίς άλλους όρους και μέχρι να ξεκινήσουν δουλειά.

 Αυτό το μέτρο μπορεί να δώσει μια ανάσα μόνο όταν συνοδεύεται από μέτρα ανακούφισης, δηλαδή:

v    Την απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος.

v    Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών

v    Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

v    Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους που είναι πάνω από το 50% των λογαριασμών.

 Κανείς δε θα μας τα χαρίσει αυτά, αν δεν τα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Έτσι άλλωστε αποσπάσαμε και ότι ως τώρα έχει δοθεί.

Γι αυτό το λόγο δίνουμε συνέχεια στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, ξεκινώντας σήμερα με μια διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ.

 

 Εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από κυβέρνηση και εργοδοσία:

ü    Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου.

ü  Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. (Ένταξη στο επίδομα ανεργίας όλων των εποχιακών στα ξενοδοχεία, επισιτισμό - τουρισμό που εργάστηκαν είτε το 2019, είτε το 2020, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σχέση εργασίας. Έγκριση όλων των αιτήσεων για επιδότηση ανεργίας).

ü  Αποκατάσταση απώλειας εισοδήματος από το επίδομα ανεργίας, που πρόεκυψε από την εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 47167/1181/16.11.2020.

ü  Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. (Ένταξη στην αναστολή εργασίας όλων των εποχιακών στον επισιτισμό - τουρισμό που εργάστηκαν το 2020, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σχέση εργασίας).

ü  Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

ü  Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

ü  Απαλλαγή από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

ü  Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο.

ü  Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας.

ü  Μαζικά - δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και τον γενικό πληθυσμό.

ü  Προμήθεια και δωρεάν χορήγηση κάθε εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος προληπτικής ή θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση.

 Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας. Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας θα έχει και συνέχεια. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.