11/2/21

Ομιλία Εργατικού Κέντρου Σάμου στην κινητοποίηση για την παιδεία


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σήμερα είμαστε εδώ όπως και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα γιατί αντιστεκόμαστε στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει ταφόπλακα στη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας!

Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία

Θέλουμε μέτρα τώρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών από την πανδημία και το σεισμό.

Ως γονείς, ως εργαζόμενοι, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Διαμαρτυρόμαστε οργανωμένα απέναντι σε ότι βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Εκφράζουμε αλληλεγγύη σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνονται μπαλάκι στα χέρια του υπουργείου, της κυβέρνησης, ακόμη και των τοπικών αρχών.

Δεν ανεχόμαστε να χαθούν και άλλες διδακτικές ώρες για μαθητές και φοιτητές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τακτικές καταστολής, αστυνομοκρατίας και απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων νομίζει ότι θα κάμψει τις διεκδικήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, οι οποίοι απέδειξαν με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ότι δεν φοβούνται και δεν είναι διατεθειμένοι να την αφήσουν ανενόχλητη να νομοθετεί με πρόσχημα την πανδημία.

 

Κινητοποιούμαστε και απαιτούμε να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας που ψηφίζεται σήμερα και εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ, φέρνει πανεπιστημιακή αστυνομία, πετάει την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών από το πανεπιστήμιο και βάζει νέους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στη μόρφωση.

 

Κινητοποιούμαστε για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, ώστε να ανοίξουν σχολεία και σχολές σε όλη τη χώρα και εδώ στη Σάμο με ασφάλεια.

 

Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αφεντικών της.

Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία. Δεν προχωράει σε πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας και στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα με ιδιαίτερη ξετσιπωσιά εν μέσω πανδημίας, φέρνει ακόμη ένα νομοσχέδιο, κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων καταστολής και των αντιλαϊκών μέτρων, όπως άλλωστε έκανε όλη τη χρονιά, ενώ ετοιμάζεται να φέρει και άλλα το επόμενο διάστημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο.

 

Θέλουν σιγή νεκροταφείου, όμως καθημερινά παίρνουν απάντηση ότι το ταξικό κίνημα παλεύει και αγωνίζεται με όλα τα μέσα και σε όλες τις συνθήκες για τα λαϊκά συμφέροντα.

 

Αυτοί φταίνε που το Πανεπιστήμιο και όλες οι σχολές είναι κλειστές , που οι φοιτητές έχουν χάσει ήδη το ¼ των σπουδών τους.

Αυτοί φταίνε που τα παιδιά μας τη μια πάνε και την άλλη δεν πάνε σχολείο.

Που στη Σάμο δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων από το σεισμό.

Που έχουν μετατρέψει την τηλεκπαίδευση σε φάρμακο για πάσα νόσο,  με σχολεία και σχολές να ανοιγοκλείνουν από πανδημία, σεισμούς, πλημμύρες και να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα.

3 ½  μήνες από τον φονικό σεισμό και η κυβέρνηση ούτε καν τα ελάχιστα που εξήγγειλε δεν έκανε. Ακόμη δεν έχουν έρθει τα προκατασκευασμένα, αφού η γραφειοκρατία και το μπαλάκι ευθυνών μεταφέρεται από τον ένα αρμόδιο στον άλλο ενώ παιδιά και εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε αίθουσες με κίνδυνο για την υγεία τους, κάνουν πρωί απόγευμα μάθημα και γενικά ταλαιπωρούνται μαζί με τους γονείς.

Η κυβέρνηση όταν πρόκειται να καλύψει λαϊκές ανάγκες διαρκώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όταν όμως οι επιχειρηματικοί όμιλοι σκεφθούν κάτι πριν προλάβουν να το πουν το κάνει πράξη.

Δεν διαθέτει λεφτά για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την προστασία της υγείας από την πανδημία.

Δεν διαθέτει λεφτά για να βρει σχολικές αίθουσες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας ώστε ν’ ανοίξουν με ασφάλεια σχολές και σχολεία.

Βρήκε όμως και έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια στην aegean, στους εφοπλιστές, στους μεγαλοκλινικάρχες, στους μεγαλοκαναλάρχες, για αγορά όπλων, για να προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς για τα  πανεπιστήμια.

Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία . Τα 30 εκ. ευρώ που θα δώσει για αστυνομία στα πανεπιστήμια να τα διαθέσει ΤΩΡΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών!

 

Στη συνείδηση των φοιτητών, των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών το νομοσχέδιο αυτό έχει καταδικαστεί. Η πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην υγεία και την παιδεία όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά αντίθετα ευθύνεται για τους θανάτους, την ανεργία και την φτωχοποίηση του λαού, την κατάσταση σε σχολεία και σχολές.

Ο αγώνας για την παιδεία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων γιατί αφορά τη μόρφωση των παιδιών μας. Τη μόρφωση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Τη μόρφωση αυτών που τόσο σήμερα όσο και αύριο θα παλεύουμε μαζί για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για μια κοινωνία που θα έχει σαν προτεραιότητα την υγεία του λαού και τη μόρφωση των παιδιών του.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα

·       Την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη

·       Επαναλειτουργία όλων των σχολών του πανεπιστημίων από το εαρινό εξάμηνο. Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και σχολές με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία τους και την ασφάλεια μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία και σεισμό.

·       Να έρθουν εδώ και τώρα προκατασκευασμένες αίθουσες στα σχολεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη για 15μελή τμήματα, τόσο σε αυτές όσο και γενικότερα.

·       Να δρομολογηθούν λύσεις για την επισκευή των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές και για τη ανέγερση νέων σχολικών και σύγχρονων μονάδων για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) με ευθύνη του κράτους.

·       Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας. Να εξασφαλιστεί η μεταφορά όλων των μαθητών λαμβάνοντας μέτρα και για της αποσυμφόρηση των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές

·       Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.

·       Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

·       Όχι σε αστυνομία και διαγραφές στα πανεπιστήμια.

·       Όχι στην ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

·       Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, εργαζομένων, φοιτητών, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις

·        Τακτικά και δωρεάν τεστ σε όλους.

·       Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους