12/6/21

Από την Απεργία στην Ικαρία στις 10 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα . Κάλεσμα σε νέα Απεργία στις 16 Ιούνη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

 

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία - δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία». Με αυτά τα συνθήματα εργαζόμενοι από κάθε κλάδο και από κάθε γωνιά του νησιού, συνταξιούχοι και γυναίκες, άνεργοι και νεολαία, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, υγειονομικοί και συμβασιούχοι, τεχνικοί και αυτοαπασχολούμενοι συμμετείχαν μαζικά και μαχητικά σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην πλατεία Αγ. Κηρύκου.
Ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα του Εργατικού Κέντρου, του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ αλλά και όλων των σωματείων, συλλόγων και συνδικάτων Ικαρίας-Φούρνων απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης και του «Χατζηθάφτη» που καταργεί το 8ωρο, τις Σ.Σ.Ε, την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα της απεργίας, που «διευθετεί» με όρους δουλεμπορίου τις ζωές μας, που μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κολαστήρια.

 

   Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά στο χώρο των κατασκευών, στην εκπαίδευση κ.α, πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν στην απεργιακή μάχη για πρώτη φορά. Από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή περιφρούρηση σε εργοτάξια, μεταξύ αυτών και του βιολογικού καθαρισμού στον Αγ.Κήρυκο

 

 


 Την αρχή των απεργιακών τοποθετήσεων έκανε εκ μέρους του
Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρός του, Αθηνά Γλαρού. Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο πρόεδρός του, Σωτήρης Δρούλιας. Από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο πρόεδρός, Χρήστος Δάμαλος. Από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρός του και αντιπρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ Βαγγελιώ Λάκκα. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Φανούρης Καρούτσος.

    

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες, όπου κυβέρνηση και εφοπλιστές έσπευσαν να βγάλουν την απεργία τους παράνομη, πράγμα που ακυρώθηκε στην πράξη αφού άγκυρα και καταπέλτης δε σηκώθηκε. Χαιρετήθηκε το απεργιακό κάλεσμα και οι συγκλονιστικές συγκεντρώσεις απεργών που «βούλιαξαν» την Αθήνα αλλά και άλλα σημεία της χώρας.

    

    Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός της αποξήλωσης της παλαιστινιακής σημαίας από «αγανακτισμένο» της περιοχής, που είχε τοποθετηθεί από γονείς συμβολικά στο 2ο δημοτικό σχολείο των Ραχών, ως ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και τα παιδιά του που δολοφονούνται από το Ισραήλ, με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.


    Η κλιμάκωση του αγώνα με νέες πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις,                            η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εμπιστοσύνη στο δίκιο και την πραγματική τους δύναμη είναι αυτό που φοβούνται κυβέρνηση και εργοδοσία, είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για να πεταχτούν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο – έκτρωμα και οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας συνεχίζεται πιο δυνατά και αποφασιστικά για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό τερατούργημα με νέα πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 16 Ιούνη.

 

   Νόμος είναι το δίκιο του ιδρώτα και του κόπου μας και για αυτό θα παλέψουμε! Να πάρουν σάρκα και οστά τα συνθήματά μας για τη ζωή που δικαιούμαστε! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε τη δράση μας σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του, με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία βρίσκει και… «μερικά θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Δεν συμβιβαζόμαστε ! Δεν υποχωρούμε ! Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το εργοδοτικό νομοσχέδιο.