12/6/21

Δελτίο τύπου από την Απεργία στη Σάμο-Κλιμακώνουμε με ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 16 Ιούνη


 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ


Με μαζικότητα, μαχητικότητα και παλμό κορυφώθηκε, με τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, η δράση των σωματείων του νησιού μας, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο, για πλατειά ενημέρωση και οργάνωση του αγώνα  σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στο νομοσχέδιο που συζητιέται από προχθές στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, το 8ωρο, τις ΣΣΕ, την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση κ.α.

 


Από νωρίς το πρωί η μέρα ξεκίνησε με περιφρούρηση της απεργίας στο μεγαλύτερο εργοτάξιο του νησιού, στο ΚΥΤ Ζερβού, που συνδικαλιστές είχαν επισκεφθεί επανειλημμένα  για ενημέρωση των εργαζομένων και που τελικά είχαν σαν αποτέλεσμα, παρά τις ασφυκτικές εργοδοτικές πιέσεις, δεκάδες εργαζόμενοι να απεργήσουν, κατανοώντας τον εφιάλτη που έρχεται.

 

Στη Σάμο πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που έκαναν το μεγάλο βήμα να απεργήσουν. Κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά θυσίασαν το μεροκάματό τους και κατέβηκαν στην απεργία.

 

Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ενώθηκαν μαζί και βροντοφώναξαν «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο». Δηλώνοντας έτσι με σαφήνεια την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έρχεται να επιβάλλει απλήρωτη 10ωρη-12ωρη δουλειά, απαγόρευση της απεργίας, χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και δράση, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων. Με ορμή η πορεία γέμισε τον κεντρικό δρόμο του Βαθιού και με συνθήματα όπως «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή – Οργανώσου τώρα για την ανατροπή» αλλά και «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία – δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία» κατευθύνθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα.

 

Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, Νανά Νικολάου(δες εδώ ομιλία) δίνοντας τον τόνο για την ανάγκη κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Μίας κυβέρνησης - πιστός υπηρέτης - των κατευθύνσεων της ΕΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργοδοτών. Όλων αυτών που θυσίασαν στο βωμό των κερδών τους τις ζωές μας τόσο με τη διαχείριση της πανδημίας και τους χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς, όσο και με τις άγριες συνθήκες εργασίας που εφάρμοσαν (Π.Ν.Π., εντατικοποίηση της δουλειάς, αναστολές και επιδόματα 400-500 ευρώ, μεγάλη αύξηση της ανεργίας). Σαν έτοιμοι από καιρό, λοιπόν, και με τις ευλογίες και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έδωσαν εντολή να εφαρμοστεί ο εργασιακός μεσαίωνας για να δουλεύουμε όσο θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν.

 

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής, η πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, Ρίτα Καρβούνη και ο Αποστόλης Βαλαμόντης πρόεδρος του σωματείου υπαλλήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου-Ικαρίας .

 

Τέλος, η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις έστειλαν ξεκάθαρα δύο μηνύματα. Το ένα ότι η εργατική τάξη είναι εδώ, στον αγώνα για να υπερασπιστεί το 8ωρο και τα άλλα δικαιώματα που έχει στόχο το αντεργατικό έκτρωμα, και το άλλο ότι ο αγώνας συνεχίζεται πιο δυνατά και αποφασιστικά για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα με νέα πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 16 Ιούνη.

 


Δεν συμβιβαζόμαστε ! Δεν υποχωρούμε ! Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το εργοδοτικό νομοσχέδιο !

 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στον ΑΓΩΝΑ

Στο τέλος εμείς θα νικήσουμε !

Η Διοίκηση