21/9/21

Καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζόμενου στο ΔΕΔΔΗΕ στην Ικαρία

 

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα κρούσματα τρομοκρατίας, τραμπουκισμών, ακόμα και βιαιοπραγίες από εργοδότες, προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη, απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Πολλά ήταν τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας φέτος. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτή η κατάσταση δεν αφήνει εκτός τους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, αφού πλέον και εκεί επικρατεί η λογική της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας και της λειτουργίας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ιδιωτικοποιημένο μεγάλο μέρος τους.

Πρόσφατο περιστατικό ο ξυλοδαρμός συνάδελφου εργαζόμενου τεχνικού στην ενέργεια από τον προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας που καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας.

Το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός αυτό και απαιτεί την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από τη δικαιοσύνη, ώστε να είναι το τελευταίο. Το ίδιο το γεγονός θα πρέπει να καταγραφεί και να καταδικαστεί από την τοπική κοινωνία.

 

Καταγγέλλουμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων που είναι μεγάλες και διαχρονικές για τις εξελίξεις αυτές και την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, στο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και σε άλλους χώρους. Η πολιτική που εφαρμόζουν από τη μια κάνει τον εργαζόμενο είλωτα που καθημερινά προσφέρει τον κόπο και τον ιδρώτα με κουτσουρεμένα δικαιώματα και από την άλλη λύνει τα χέρια της εργοδοσίας και των εκφραστών της. Ξεχαρβαλώνει την Επιθεώρηση Εργασίας. Δεν στελεχώνει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας στα νησιά μας. Δεν επιβάλει γιατρούς εργασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Αποτέλεσμα η επικινδυνότητα για τους συνάδελφους, η ανυπαρξία ασφάλειας και ελέγχων στους χώρους δουλειάς, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, σε εργοδοτική και διευθυντική αυθαιρεσία ή και βία.

 

Προειδοποιούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ ότι θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε τι που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων, που οδηγεί σε βία και αυθαιρεσία προϊσταμένων.

 

Χαιρετίζουμε τη στάση του συναδέλφου που δεν δίστασε να καταγγείλει το περιστατικό. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του και θα στηρίζουμε  τον αγώνα του για δικαίωση.

 

Καλούμε τους συναδέλφους σε συσπείρωση στο σωματείο τους. Αυτό το σοβαρό γεγονός αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη να μην είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του, ευάλωτος, έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας ή και των προϊσταμένων σε πολλές περιπτώσεις. Είτε εργάζεται χρόνια σε έναν κλάδο, είτε δουλεύει περιστασιακά. Από κοινού να οργανώσουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, να υπερασπιστούν κατακτήσεις και να παλέψουν για την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών τους. Να μην δείξουν καμιά ανοχή σε τέτοια περιστατικά, αλλά μαζικά και οργανωμένα να τα αντιμετωπίζουν.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ