20/10/21

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Δελτίο Τύπου για τη Συνδιάσκεψη στις 17/10/2021

 

«Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ

και το αντιιμπεριαλιστικό- αντιπολεμικό κίνημα στο νησί μας».

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Οκτώβρη 2021, η Συνδιάσκεψη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης  (ΠΕΕ), στα πλαίσια του 19ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Οκτώβρη. Στην αρχή των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αξέχαστων συναγωνιστών – μελών της Συμβουλίου , Δημήτρη Μαυρατζώτη και Βιργινίας Διολέτη που «έφυγαν»  από τη ζωή στο διάστημα από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη, παρουσίασε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη

εισήγηση για τις διεθνείς εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο και την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων στα πολεμικά επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες με τη Γαλλία για τους εξοπλισμούς και με τις ΗΠΑ για την επ’ αόριστον παραμονή και επέκταση των βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα εμπλέκουν τη χώρα μας στους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στέλνουν έλληνες στρατιωτικούς και οπλικά συστήματα, αεροπλάνα και φρεγάτες, στον Περσικό, τη Σαουδική Αραβία, στα Βαλκάνια, το Μάλι και τη περιοχή του Σαχέλ, για συμφέροντα ξένα και αντίθετα με αυτά του ελληνικού λαού. Η ΕΕΔΥΕ και η Πανσαμιακή Επιτροπή -υπογράμμισε- θα βρίσκονται όπως πάντα απέναντι σ’ αυτά τα καταστροφικά για τους λαούς σχέδια και θα οργανώνουν τη πάλη του αντιϊμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού κινήματος για την απόκρουσή τους έως την ανατροπή του ιμπεριαλισμού.

Στη  πλούσια δράση της ΠΕΕ και στα συμπεράσματα που προκύπτουν προκειμένου το αντϊμπεριαλιστικό κίνημα στο νησί μας να γίνει ακόμη πιο μαχητικό και αποτελεσματικό, στάθηκε η εισήγηση του απερχόμενου Συμβουλίου της ΠΕΕ, που παρουσίασε ο Τίμος Χατζηλαγός μέλος της Γραμματείας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο προσφυγικό και τα νέα καθήκοντα για το κίνημα, που προκύπτουν από την κατασκευή και λειτουργία της νέας φυλακής προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ, και από την απαράδεκτη και απάνθρωπη πολιτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ. Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία της Επιτροπής με το αντϊμπεριαλιστικό κίνημα της Τουρκίας και την Επιτροπή Ειρήνης Σμύρνης, με  δραστηριότητες που έχουν  ανακοπεί εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης συγκοινωνίας εδώ και 2 χρόνια. Στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής υπήρξε δημιουργικός προβληματισμός και προτάσεις για άπλωμα της δράσης της Επιτροπής με εκδηλώσεις σε όλο το νησί και με ιδιαίτερη παρέμβαση στη νεολαία, στον αθλητισμό , τον πολιτισμό , αλλά και το δυνάμωμα των κοινών  δράσεων με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα γυναικών των συλλόγων της ΟΓΕ.

Η Συνδιάσκεψη ομόφωνα ανέδειξε νέο πολυμελές Πανσαμιακό Συμβούλιο με πρόεδρο και πάλι την Ρούλα Στεφανάκη, καθώς και τους αντιπροσώπους στο 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Σύντομα,  σε συνεδρίασή του το Π.Σ θα αναδείξει τη  νέα Γραμματεία της Επιτροπής.