31/10/21

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας του ΕΚΣ και των Σωματείων στο Υπουργείο Υγείας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου και τα σωματεία μέλη του  εκτιμώντας την έκταση του προβλήματος της υποβάθμισης των δομών υγειάς των νησιών μας και τις συνέπειες του για την κοινωνία, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας, πέρα από την μέχρι τώρα στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 29/11/2021.

 Αρχικά χαιρετίζουμε όσους με ξεχωριστή αγωνιστικότητα πήραν μέρος στην κινητοποίηση (θυσιάζοντας 3 μέρες από τα μεροκάματα τους για να βρεθούν στην Αθήνα) και όσους Ικαριωτες της παροικίας της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και διατράνωσαν τη θέληση τους            για  το δικαίωμα όλων σε δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας όλες τις μέρες συνεχώς, για όλους, από το Φανάρι μέχρι τον Πάπα και τη Χρυσομηλιά. Την αλληλεγγύη στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων, εξέφρασαν ο Χρηστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπείες της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Ικαρίας και  Φούρνων που βρέθηκαν στο Υπουργείο  Υγείας. 


 Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των συνδικάτων και της κοινωνίας των νησιών μας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (συναντήθηκε αντιπροσωπεία μας με συνεργάτη της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας). Δεν υπήρξε καμία δέσμευση αφού το μόνο το οποίο παρουσιάστηκε από πλευράς υπουργείου ήταν το μειωμένο ενδιαφέρον γιατρών για τις θέσεις στα μακρινά νοσοκομεία, και εξαγγέλθηκε ¨ο σχεδιασμός για την διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου κινήτρων στους γιατρούς¨. Δεν αναφέρθηκε τίποτα συγκεκριμένο για το αίτημα λειτουργίας των απαραίτητων κλινικών για ένα Νοσοκομείο, σε 24ωρη βάση, δεν αναφέρθηκε τίποτα συγκεκριμένο για το αίτημα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με βάση το Οργανόγραμμα της σύστασης του, δεν αναφέρθηκε τίποτα συγκεκριμένο για την αναστολή των σχεδίων συγχώνευσης των δομών υγείας και την ανάκληση της απόφασης των αναστολών εργασίας των υγειονομικών.

 

Για μια ακομα φορά στο ίδιο έργο θεατές…. Οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες  παλεύουν για την υγεία τους και τη ζωή τους και αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας με συμπάθεια και κατανόηση. Οι οποίες μεταφέρουν την ευθύνη της υποστελέχωσης των δομών υγείας στους ¨Γιατρούς που δεν πάνε στα νησιά¨ μια δικαιολογία που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις, παρότι φέρνουν ευθύνη για τα μειωμένα κίνητρα που δίνουν στους εργαζόμενους προκειμένου να μεταβούν στα νησιά. 

Όλο αυτό που ζούμε, ξανά για πολλοστή φορά, είναι επεισόδιο στο ίδιο έργο της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της αδιαφορίας για την ανθρώπινη υγεία και ζωή.  Όμως επειδή η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή κάνουμε καθαρό ότι αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή τη κατάσταση.  Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα που οι κάτοικοι των νησιών μας  πρέπει να το απολαμβάνουν, και δεν εννοούμε να δεχτούμε καμία έκπτωση σε αυτό. 


Εννοείται ότι θα επανέλθουμε ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα δίκαια αιτήματα που επιδόθηκαν για μια ακομα φορά στην χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας. Καταθέτοντας παράλληλα τις εκατοντάδες υπογραφών κατοίκων των νησιών μας (που συνεχίζουν συγκεντρώνονται δηλώνοντας την στήριξη τους στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων),  μαζί με την αγωνία και την αγανάκτηση μας,  απαιτώντας και περιμένοντας συγκεκριμένες απαντήσεις για αυτό που δικαιούμαστε.

Με άλλα λόγια ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, αποφασιστικά, δυναμικά, ενωτικά!.

Επόμενο Αγωνιστικό ραντεβού στις Συγκεντρώσεις την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 Σάμος: 18.00, στο Εργατικό Κέντρο - Ικαρία: 19:00, στον Εύδηλο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

                  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 

ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ  ΣΑΜΟΥ- ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ- ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ