2/11/21

Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος και επιβεβαιώνεται καθημερινά το πόσο πίσω είμαστε για να επουλωθούν οι καταστροφικές συνέπειες που άφησε πίσω του ο σεισμός. Τα «παχιά λόγια» και οι κυβερνητικές υποσχέσεις πέρασαν και ξεχάστηκαν και μας έμειναν καταστρεμμένες περιουσίες με κόκκινα και κίτρινα γράμματα. Οι ρυθμοί χελώνας του κρατικού μηχανισμού και οι οικονομικές προϋποθέσεις των επισκευών που βαραίνουν τους ιδιοκτήτες, μετά από μια περίοδο 10χρονης οικονομικής κρίσης που ξετίναξε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, διαμορφώνουν μια δύσκολη και άσχημη κατάσταση που θα χειροτερέψει και άλλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Από την άλλη Ε.Ε. και κυβέρνηση αξιολογούν ζωτικής σημασίας έργα που γίνονται με γνώμονα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των μαθητών. Έτσι αποκλείονται σαν μη επιλέξιμα έργα πνοής για το λαό όπως αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, σεισμικής θωράκισης, γιατί ακριβώς δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.

 

Δεν τους νοιάζει και το δείχνουν. Κάθε χρόνο κλαίμε χαμένους ανθρώπους και περιουσίες από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς. Τους μένουν τα λόγια τα μεγάλα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για την «παρηγοριά στον άρρωστο». Στη Βρίσα της Μυτιλήνης για παράδειγμα ακόμα περιμένουν μετά από 4+ χρόνια που έγινε ο σεισμός. 

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στην τοποθέτησή του στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, αφού διατύπωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία, αφού δεν πάρθηκαν άμεσα μέτρα να επισκευάσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους εν μέσω καλοκαιριού και όχι με τις υγρασίες και τις βροχές, επεσήμανε ότι όσα ψηφιακά εργαλεία κι αν επιστρατευτούν και όσες συνεδριάσεις κι επιτροπάτα στηθούν, αν δε δοθεί γερή χρηματοδότηση και γίνουν προσλήψεις μηχανικών και τεχνιτών με ευθύνη του κράτους, δε θα βελτιωθούν οι συνθήκες. Για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί ακόμα στα σχολεία μας με μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, το ΕΚΣ έθεσε το ζήτημα της άμεσης επισκευής αλλά και της ανέγερσης νέων κτιρίων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

 

Επιπλέον, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να κάνουν μια βόλτα στα χωριά εκεί που οι άνθρωποι χρειάζεται να μένουν δίπλα στα ζώα και τα χωράφια τους, και δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που με ρίσκο μένουν στα κίτρινα σπίτια τους ξεχασμένοι. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο έθεσε το διεκδικητικό του πλαίσιο με όλα τα αιτήματα για το σεισμό και ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα σε όσους εργαζόμενους έχασαν τις δουλειές τους και δεν κατάφεραν να βρουν άλλες.

 

Η αγωνιστική κινητοποίηση της 4ης Νοέμβρη, που καλεί το Εργατικό Κέντρο (18.00 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ), αποτελεί διεκδικητική διέξοδο για να ζει ο Σαμιώτικος λαός σε βιώσιμες συνθήκες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, μεταφέρουμε την εικόνα από το χώρο δουλειάς μας και τη γειτονιά μας, στήνουμε επιτροπές αγώνα γιατί μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας!

Η Διοίκηση