23/12/21

Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουρισμό, επισιτισμό: Για τις εξελίξεις στον κλάδο και την εκλογή νέου Δ.Σ.

   Ø  Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες (Νοέμβρης ‘21) εκλογές του σωματείου χαιρετίζει τους δεκάδες συναδέλφους που πήραν μέρος και έστειλαν το μήνυμά τους για οργάνωση και στήριξη των ταξικών δυνάμεων ώστε όλοι μαζί να διεκδικούμε με καλύτερους όρους τα δικαιώματά μας και τις συνθήκες εργασίας μας.

Οι δεκάδες νέες εγγραφές από την αρχή του 2021 και η συμμετοχή των εργαζομένων, παρά τις δυσκολίες σε αυτές τις αρχαιρεσίες (αλλαγή κλάδου κλπ), καθώς και η ανανέωση με νέους εργαζομένους τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τον επισιτισμό στο Δ.Σ. δίνουν ώθηση και δύναμη ώστε να  ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα του νόμου Χατζηδάκη.

Ø  Δεκάδες συνάδελφοι στη Σάμο εκτός επιδόματος ανεργίας       

Η φετινή χρονιά του 2020 ήταν αποκαλυπτική για τον κλάδο και τις συνθήκες που εργαστήκαμε, αφού η εντατικοποίηση έπιασε κόκκινο, τα ωράρια ξεχείλωσαν, οι υπερωρίες δεν πληρώθηκαν ποτέ. Παράλληλα, πολλοί εποχικοί δεν επαναπροσλήφθηκαν, παρά την υποχρέωση των εργοδοτών να το κάνουν, με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοι στη Σάμο αυτή την στιγμή να μένουν εκτός του τρίμηνου επιδόματος ΟΑΕΔ, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, που ίσχυαν προ 2019 που δεν υπήρχε η πανδημία με τις γνωστές συνέπειες στον κλάδο.

Κι αυτό γιατί άλλοι εργαζόμενοι δεν έχουν περσινά ένσημα, άλλοι δεν έχουν φετινά, άλλοι δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ή άλλοι δεν έχουν την εποχικότητα. Είναι διάφορα τα προβλήματα που οδηγούν τους συναδέλφους να μένουν χωρίς επίδομα. Μεταξύ αυτών και η υπέρβαση του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης λόγω της έκτακτης ανεργίας που δόθηκε την άνοιξη του 20 και του 21.

Ø  Συνεχίζονται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Παράλληλα, η εμπειρία έδειξε ότι δεν πρέπει να πετάμε αυτό το δικαίωμά μας! Κάνουμε όλοι αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου: Από Δε-Παρ 10-13.30 στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ (θα βγει νεότερη ανακοίνωση για το Καρλόβασι από τη νέα χρονιά).  

Συνάδελφοι, την ίδια ώρα που το τουριστικό όραμα των πολυεθνικών και των αεροπορικών ομίλων αναπτύσσεται με νέες επενδύσεις στο νησί, νέες οικοδομικές άδειες, αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο και χορό εκατομμυρίων στα τραπέζια και τα μαξιλάρια των καπιταλιστών, οι εργαζόμενοι ζουν το δικό τους εφιάλτη «ζητιανεύοντας» για λίγα ψίχουλα, χωρίς υπερβολή, ώστε να επιβιώσουν το χειμώνα.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες αντλούμε δύναμη από τα φωτεινά παραδείγματα εργαζομένων που οργάνωσαν τον αγώνα τους όπως στην COSCO, e-food κλπ και έφεραν αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να συμμετέχουμε σε αυτά ώστε από καλύτερη θέση να διεκδικούμε:

§ Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

§ Να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και φέρνει 10ωρη και 12ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις.

§ Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.

§ Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.

§ Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

§ Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

§ Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.

§ Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο