22/2/22

Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ: κινητοποιήσεις σε Σάμο και Ικαρία για την προστασία της υγείας, της ζωής, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού

Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου για την προστασία της υγείας, της ζωής, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού

Σάμος : Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 18.00 – Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Ικαρία : Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 19.00 – Εύδηλος


Καλούμε τα σωματεία – μέλη μας, κάθε συνάδελφο, όλο το λαό των νησιών μας σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΕΚΣ ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας.

Η ακρίβεια, η μείωση των εισοδημάτων μας, οι εγκληματικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, έχουν οδηγήσει το λαό σε απόγνωση. Η μεγάλη άνοδος τιμών σε όλα τα προϊόντα με τεράστιες αυξήσεις σε είδη απαραίτητα για να ζήσουμε, όπως τα καύσιμα, το ρεύμα κ.α.. κάνουν την κατάσταση και τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη.

Ταυτόχρονα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, οι κίνδυνοι απ’ την πανδημία σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Σε χώρους συγκέντρωσης παιδιών και νέων ανθρώπων, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μάλιστα, το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμη πιο έντονο. Το υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας, παρά τις υπερπροσπάθειες των υγειονομικών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί κι ενώ οι φωνές απόγνωσης γίνονται όλο και πιο πολλές, οι κυβερνώντες “κωφεύουν” προκλητικά.

Μαζί μ’ όλα αυτά, πακέτο για τις κυβερνήσεις πάει πάντα και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των σωματείων. Γνωρίζουν πολύ καλά το μόνο τρόπο με τον μπορούν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους, γι’ αυτό μαζί με κάθε αντεργατικό – αντιλαϊκό μέτρο, φέρνουν και μέτρα που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ελέγχουν και θέτουν εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων. Επιδίδονται, παράλληλα, σ‘ ένα όργιο τρομοκράτησης, συκοφάντησης και καταστολής που οδηγεί – όπως και πρόσφατα – συναδέλφους τραυματισμένους στα νοσοκομεία.

Χρειάζεται τώρα όλες οι φωνές απόγνωσης να γίνουν φωνές διεκδίκησης και οργανωμένη δράση αντίστασης. Κανείς δε θα μας χαρίσει τίποτα, δεν περιμένουμε ουρανοκατέβατες λύσεις απ’ τους ίδιους που συνειδητά δημιουργούν το πρόβλημα. Απέναντι στην πολιτική που βάζει μπρος απ’ τις λαϊκές ανάγκες, τα κέρδη των λίγων, εμείς χρειάζεται σήμερα να  βάλουμε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.  Είναι απαραίτητη η απάντηση με οργάνωση και μαζική δράση μέσα απ’ τα σωματεία μας. Κανείς μόνος του στις συνθήκες αυτές.

Απαιτούμε:

 

·      Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

·      Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

·      Επίδομα ανεργίας στα 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·      7ωρο-5ήμερο-35ωρο, 6ωρο-5ήμερο-30ωρο για ΒΑΕ. Κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας.

·      Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

·      Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος 30% στη Σάμο. Επέκταση σε όλα τα νησιά. Αποσύνδεσή του από το προσφυγικό.

·      Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Γενναία μείωση δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά. Αφορολόγητο στα 12.000 €. Διαγραφή χρεών των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

·      Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση φόρων σε καύσιμα και ενέργεια. Μείωση  τιμής εισιτηρίων. Μείωση κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

·      Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

·      Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας των.

·      Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση, στους ΟΤΑ. Αραίωση μαθητών ανά τάξη. Προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

·      Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ για όλο το λαό.

·      Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού.

·      Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο κλπ.

 

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

O Πρόεδρος

 

 

Σταμάτης Φιλιππής  

O Γραμματέας

 

 

Μανώλης Παχυμανώλης