24/2/22

Απάντηση-Καταγγελία του Σωματείου Συνταξιούχων Σάμου στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας

 


Σάμος 17 Φλεβάρη 2022

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ        ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ


Σε απάντησή σας (αρ.πρωτ. Γ.Π. 68183/17-1-2022), στην αναφορά που κατέθεσαν οι 3 βουλευτές του ΚΚΕ με το υπόμνημά μας, ούτε λίγο ούτε πολύ μας κοροϊδεύετε.

Λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. 

 

 Α. Στα σημεία 2 και 3 της απάντησής σας φάσκετε και αντιφάσκετε. Στο σημείο 2 λέτε ’’ότι δεν μπορεί το νοσοκομείο να πληρώσει την εξέταση γιατί δεν είναι σύννομο επειδή δεν υπάρχει σύμβαση’’. Στο σημείο 3 σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού λέτε ότι ’’όταν δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο τότε εκτελείται από ιδιώτη πάροχο που επιλέγει η διοίκηση του Νοσοκομείου και αποζημιώνεται από το νοσοκομείο’’.

Δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να υπάρχει σύμβαση.

Ωστόσο δεν απαντάτε στο ζητούμενο.

Για ποιο λόγο οι ασφαλισμένοι της Σάμου δεν εισπράττουν δωρεάν περίθαλψη όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

1) Ο νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Σάμου πληρώνει από την τσέπη του όταν υπάρξει μετακίνηση π.χ για μαγνητική τομογραφία. Ενώ αλλού δεν πληρώνει τίποτα.

Να μας πείτε λοιπόν τι θα κάνετε για να διορθώσετε αυτή την αδικία.

Το άκρον άωτο είναι ότι ο εξωτερικός ασθενής κάνει την μαγνητική και πηγαίνει τα τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ και αποζημιώνεται.

Στον νοσηλευόμενο του παίζουν το Παπά, το νοσοκομείο λέει ότι δεν έχει σύμβαση να πας στον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ να πας στο νοσοκομείο γιατί νοσηλεύεσαι.

 

Β. Δεν μας λέτε επίσης πόσο δωρεάν περίθαλψη έχουμε αφού δεν μας αποζημιώνετε για επισκέψεις σε γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ειδικότητες. Δεν μας καλύπτετε έξοδα για οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις.

 

Γ. Μας λέτε ότι στο ΚΥ Σάμου δεν έχετε εργαστήρια γιατί υπάρχει κτιριακό πρόβλημα. Ψέματα. Σας πληροφορούμαι ότι το ισόγειο είναι άδειο (αν και το ενοίκιο πέφτει) και μάλιστα υπάρχουν κάτι αραχνιασμένες πινακίδες που λένε ’’ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ’’.

 

Δ. Εδώ  έρχεται η πρότασή μας που λέει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του κανονισμού που να επιτρέπει:

 α) να πληρώνει το νοσοκομείο αυτές τις εξετάσεις και χωρίς σύμβαση, που έτσι κι αλλιώς θα τις εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ και

β) να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ τα έξοδα στους ασφαλισμένους για όλες τις ιατρικές επισκέψεις όταν δεν υπάρχει η ειδικότητα αυτή σε δημόσια δομή, ούτε συμβεβλημένος ιδιώτης γιατρός με αντίστοιχη ειδικότητα.

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος                                                               Ο Αν. Γραμματέας     

 

 

   Αντώνης Δράκος                                                          Στέργιος Στεργίου        

 

το παραπάνω κείμενο έχει αποσταλεί και κοινοποιηθεί: 



Προς:  

1.                 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                  Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ.                     ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

2.     Αναπληρώτρια Υπουργό                   Κα Ασημίνα Γκάγκα

 

 

 Κοινοποίηση:

1.      Βουλευτές ΚΚΕ:

·         Μ. Κομνηνάκα

·         Δ. Μανωλάκου

·         Μ. Συντυχάκη