21/2/22

Σύλλογοι Γυναικών Σάμου (μέλη ΟΓΕ) - Στην ακρίβεια ασπίδα μας η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματός μας

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ 

        ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ 

  ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ 

   ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ 

(μέλη Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας)

 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΟΛΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/02, 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

 Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου ενάντια στην ακρίβεια , για την προστασία του εισοδήματος και της ζωής μας.

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (μέλος  ΟΓΕ), Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου (μέλος ΟΓΕ), η Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ) και η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου (μέλος ΟΓΕ), από κοινού,  καλούν όλες τις γυναίκες της Σάμου, να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, του εργατικού και λαϊκού μας εισοδήματος από την ακρίβεια.

Παρακαταθήκη μας η περιφερειακή σύσκεψη των συλλόγων μας, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, όπου έγινε συζήτηση και ανταλλάχθηκε πείρα από την τελευταία τρίμηνη δουλειά μας την Κυριακή 20/02 με την παρουσία της Πόπης Ξεκαλάκη, ειδικής γραμματέα του ΔΣ της ΟΓΕ.  

Πραγματική ασπίδα προστασίας είναι η πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας.

Με τη συλλογική μας οργάνωση στο σύλλογο γυναικών, στο σωματείο, στο φορέα του κλάδου μας (ΕΒΕ, αγρότισσες) μπορούμε να  χτίσουμε “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στην πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους- οφέλους”, με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας.

Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δε θα πάρουμε, γιατί εκτινάσσονται ο ΦΠΑ στα είδη κατανάλωσης, οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το εισόδημά μας. Πού είναι ο μειωμένος ΦΠΑ 17% στις τιμές των προϊόντων;

Δεν ανεχόμαστε η ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.  Να μην μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο στο σπίτι μας. Να αγωνιούμε πότε θα έρθει ο φουσκωμένος λογαριασμός του ρεύματος, που είναι προϋπόθεση για τις πράσινες bussiness των ενεργειακών κολοσσών. Να βλέπουμε τους ηλικιωμένους γονείς μας να μένουν περισσότερες ώρες στο κρεβάτι γιατί με τις «κουτσουρεμένες» συντάξεις αδυνατούν να πληρώσουν για θέρμανση.

Δε συμφιλιωνόμαστε με τις αυξήσεις στα καύσιμα, που τόσο δυσκολεύουν τις μετακινήσεις για τη δουλειά, τα σχολεία και τα φροντιστήρια των παιδιών και «ροκανίζουν» το ήδη πετσοκομμένο  εισόδημα των οικογενειών μας.

Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε αδρά από το πενιχρό μας εισόδημα για τις μάσκες αυξημένης προστασίας και να πληρώνουμε τα ράπιντ ή τα μοριακά τεστ αν τυχόν χρειαστεί να κάνουμε το Σαββατοκύριακο. Να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τις αναγκαίες διαγνωστικές, γυναικολογικές εξετάσεις, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της τραγικής κατάστασης του δημόσιου νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας, με την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών και υγειονομικού υλικού.

Δε συμβιβαζόμαστε 16 μήνες μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμο να μην έχει γίνει κατεδάφιση όλων των επικίνδυνων κτισμάτων, αλλά οι ιδιοκτήτες των μη επισκευασμένων ακόμα σπιτιών να χρυσοπληρώνουν τα δημοτικά τέλη.

Δεν αποδεχόμαστε τη βαρβαρότητα που ζούμε. Θα μπορέσουμε να ανασάνουμε μόνο όταν σηκώσουμε το κεφάλι και διεκδικήσουμε όσα θα εξασφαλίσουν την ισοτιμία μας.

Δε συμβιβαζόμαστε η ζωή, το εισόδημα, η εργασία, η υγεία των γυναικών και  των οικογενειών μας, να είναι έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών.

Σε καλούμε ώστε όλες μαζί να δυναμώσουμε τις εστίες αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.

 

 Σε καλούμε να παλέψουμε για:

 

·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο κατοχυρωμένο από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

·        Μέτρα προστασίας για τους ανέργους.

·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία και δικαιώματα σε υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση.

·        Να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη εκείνων που τα σπίτια είναι ακατοίκητα λόγω σεισμού.

·        Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, internet. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και καύσιμα. Δραστική μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα κατά 50%.

·        Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες.