15/3/22

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: Κάλεσμα του Συλλόγου σε αντιπολεμική συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Μάρτη, 18.30, πλατεία Καρλοβάσου

Κάλεσμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σε αντιπολεμική συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Μάρτη 18:30, πλατεία Καρλοβάσου


Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που είναι η  έναρξη ενός πολέμου που ετοιμαζόταν καιρό με την όξυνση των ανταγωνισμών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε-Ρωσίας. Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά το γεγονός είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής αλλά για τα κέρδη των μονοπωλίων τους. 

Το σκηνικό που είναι απλωμένο αυτή τη στιγμή στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδας είναι πολεμικό. Ανακοινώσεις όπως της Γερμανίας για εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 100 δις €, η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για να εξαιρούνται οι στρατιωτικές δαπάνες από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, η αύξηση των εξοπλισμών στην Κίνα κλπ παραπέμπουν σε προετοιμασίες για πιο γενικευμένο πόλεμο.

Η χώρα μας συμμετέχει στον πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ βάζοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, τα αεροπλανοφόρα και αμερικάνικα πολεμικά στις θάλασσες μας, τα βομβαρδιστικά και ιπτάμενα τάνκερ που εφορμούν από τις πολλές ΝΑΤΟϊκές βάσεις από την Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, για τις οποίες  πληρώνουμε υπέρογκα ποσά από τις δικές μας τσέπες, με τις υπογραφές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στον πόλεμο. 

Εμείς οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ρητά ότι δεν συναινούμε σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν διαλέγουμε κράτος-δολοφόνο. Είμαστε με τους λαούς γιατί ο πόλεμος τους γίνεται για την αναβάθμιση των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας στον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων. Είμαστε στον αντίποδα. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και καλούμε σωματεία, φορείς, όλο το λαό σε συμπόρευση και οργάνωση του αγώνα συλλογικά και μαζικά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή της χώρας από αυτόν και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να ζουν οι λαοί ειρηνικά, κυρίαρχοι στον τόπο τους, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, κόντρα σε επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες και πετρελαιάδες.

Οι συνέπειες του πολέμου είναι ήδη εδώ:

1.    Υπάρχουν απειλές της Ρωσίας σε βάρος της χώρας μας.

2.    Η τουρκική αστική τάξη βγαίνει πιο επιθετικά σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, παίρνοντας «αέρα» από την επιλογή του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία πάσει θυσία στο στρατόπεδό του.

3.    Δίπλα στην ακρίβεια που είχε ήδη πυροδοτήσει η επεκτατική πολιτική σε επίπεδο όλης της ΕΕ, αλλά και η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και της μετάβασης στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», προστέθηκαν ο πόλεμος και οι εκατέρωθεν κυρώσεις που έχουν οδηγήσει σε νέο ανήφορο σε πολλά απαραίτητα για κάθε οικογένεια προϊόντα.

4.    Υπάρχουν υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που θα μπορούσαν να είναι χρήματα για κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, όπως η παιδεία και η υγεία.

 

Είμαστε εναντίον του πολέμου γι’ αυτό διεκδικούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους:

•  Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού,τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας.

•  Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

•  Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτή ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

 

Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια:

• Κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Αυξήσεις μισθών, για ΣΣΕ, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρα προστασίας. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα του ΜΚ 15 -17.

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ                                                                                      ΜΑΡΟΥΠΑΣ             ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                               ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ