15/3/22

NT Σάμου της ΑΔΕΔΥ: 18 Μάρτη 2022 - Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση

18 Μάρτη 2022 - Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να κλιμακώσουμε την πάλη μας με μαζική συμμετοχή και στην Πανεργατική Απεργία 6 Απρίλη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, βλέπουν ξανά μπροστά τους και τη φετινή απόλυση. Οι μόνιμοι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης, των αγώνων, των απεργιών που είχαν προηγηθεί και που επέβαλαν ουσιαστικά το να πραγματοποιηθεί ένας μικρός αριθμός προσλήψεων, ο οποίος καμία σχέση, όμως, δεν έχει με τις ανάγκες των σχολείων.

Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια (αύξηση ωραρίων, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση υπευθύνων εργαστηρίων κ.α.), έχουν μειώσει “εντέχνως” τον αριθμό των εκπαιδευτικών, δείχνοντας έτσι μια πλασματική εικόνα αναγκών, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Εκεί ακριβώς πρέπει να πατάει και το αίτημα απ’ το οποίο δεν πρέπει να γίνεται βήμα πίσω: Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται ή εργάστηκαν στην εκπαίδευση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων, χιλιάδες ακόμη προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συνθήκες αυτές έχει άμεσες και τραγικές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου, στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα και σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, μετακινήσεις, ενοίκια. Οι περισσότεροι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης. Δεν υπάρχει καν κανένα μέτρο στήριξης για τους συμβασιούχους και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, με τελευταίο “διαμάντι” το απαράδεκτο καθεστώς του τριμήνου, όπου ο συνάδελφος σε πολλές περιπτώσεις, κυριολεκτικά μαθαίνει την προηγούμενη μέρα ποια τρύπα θα κληθεί να μπαλώσει σε σχολείο την επόμενη.

Όλα αυτά αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Η ίδια πολιτική είναι που κάθε χρόνο μειώνει τα χρήματα για την παιδεία και την υγεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει δισεκατομμύρια για να επιδοτήσει μεγαλοεπιχειρηματίες ή για να στηρίξει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Οι κατακτήσεις των εργαζόμενων διαχρονικά, έχουν έρθει μόνο μέσα απ’ το συλλογικό μας αγώνα, μέσα απ’ τα σωματεία μας, τα συνδικάτα μας κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος διεκδίκησης.

Απαιτούμε:

1.      Κάλυψη όλων των κενών άμεσα! Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών!

2.      Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης.

3.      Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς της ευέλικτης εργασίας και εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους.

4.      Αυξήσεις μισθών, υπολογισμός όλων των κλιμακίων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.