7/4/22

Ομιλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου στην απεργία της 6ης Απρίλη


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συναγωνιστές και φίλοι.

Σήμερα ξημέρωσε μέρα λαμπρή για την εργατική τάξη του νησιού μας και πανελλαδικά. Γιατί σήμερα μετά από καιρό αποφασίσαμε να θυσιάσουμε το μεροκάματό μας, το μεροκάματο της τιμής όπως λέμε για να σταθούμε εδώ ο ένας πλάι στον άλλον, από όποιο μετερίζι κι αν προερχόμαστε, να διαδηλώσουμε για τις ζωές μας και για την επιβίωσή μας!

Σήμερα είναι η αποκορύφωση μεγάλων αγώνων πανελλαδικά και κινητοποιήσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας οργανωμένα, συντονισμένα μέσα από τα σωματεία μας και με αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο.

Ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στον πόλεμο που οδηγεί στην προσφυγιά, ενάντια στις δολοφονίες λαών, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε σάπιους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που κατακρεουργούν καθημερινά τους λαούς και τους πίνουν το αίμα! Αλλά είναι και το προμήνυμα για να δώσουμε ακόμα πιο μαχητική απάντηση από το νησί μας τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς!

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των καιρών να σηκώσουμε την εργατική τάξη ένα μπόι πιο ψηλά γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές! Δεν ξέρουμε τι να πρωτοαναφέρουμε συνάδελφοι!  

Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για το λαό μας, τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και προετοιμασία αποστολής μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης κόντρα στη Ρωσία, απαιτεί αγωνιστική απάντηση. Να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τον πόλεμο. Να μη βρίσκεται στη γωνία θεατής και να ματώνει για τα κέρδη των αφεντικών.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμιση τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ο Ουκρανικός λαός συνθλίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες των αντιμαχόμενων αυτών στρατοπέδων. Τα προηγούμενα χρόνια ζούσε την καταπίεση και την τρομοκρατία από το κράτος των καπιταλιστών της Ουκρανίας που αποφάσισαν να στοιχηθούν με το ΝΑΤΟ και επιστράτευσαν στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου ακροδεξιές, φασιστικές, ναζιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις. Το ίδιο και ο Ρώσικος λαός. Ζούσε και ζει την τυραννία του δικού τους καπιταλιστικού κράτους, που για να εδραιωθεί στηρίχθηκε στους σημερινούς ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς εχθρούς του και τώρα οι δύο αυτοί λαοί καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες ενός πολέμου ξένου προς τα δικά τους συμφέροντα.

Μαζί και ο δικός μας λαός! Γι’ αυτό λέμε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Γιατί αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές βγαίνουν πολλαπλάσια κερδισμένοι από αυτόν τον πόλεμο αφού η κατεύθυνση για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και ΕΕ αυγαταίνει τα κέρδη τους. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ιδιοκτήτες του 22% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων που μπορούν να μεταφέρουν LNG, με τον κλάδο να αναπτύσσει ιδιαίτερη άνθιση. Συγκεκριμένα οι ναύλοι από το 2016 έως σήμερα έχουν εξαπλασιαστεί ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό παραγγελία σε διάφορα ναυπηγεία ακόμα 137 LNG δεξαμενόπλοια. Οι όμιλοι Λιβανού, Οικονόμου, Μαρινάκη, Λάτση κλπ είναι αυτοί που κερδίζουν, με τον ελληνικό λαό την ίδια ώρα να πρέπει να πληρώνει 62 ευρώ το εισιτήριό του από Σάμο για Πειραιά!  Γι’ αυτό ξαναλέμε ότι οι λαοί δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους.

Να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα των λαών. Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη και πάλη των λαών.

 

Έχει μια αξία συνάδελφοι να δούμε τι γίνεται και στο εργατικό κίνημα! Έχει ιδιαίτερη αξία να απορρίψουμε τη θέση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συστρατεύονται με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μας καλούν να διαλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και ληστή που θα εκμεταλλευτεί τη λεία από το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία. Ειδικά η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλεί ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους να κάνουν νέες θυσίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και να φορτωθούν νέα βάρη. Την ίδια στιγμή που βάζουν πλάτη στην επίθεση κυβέρνησης- εργοδοσίας για τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, ενώ απουσίαζαν από τους πρόσφατους αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των πετρελαίων της Καβάλας, της Ε- food! Η γραμμή τους είναι επικίνδυνη τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο!

 

Η μάχη με τον πόλεμο δε σταματάει εδώ! Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μέσα από ψηφίσματα, γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες πρέπει να απαιτήσουν:

§         Απεμπλοκή από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα

§         Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

§         Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

 

Συνάδελφοι, το μέτωπο του πολέμου ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο της ακρίβειας και των εργασιακών σχέσεων που βιώνουμε. Μία κατάσταση απόρροια των «πράσινων» πολιτικών που ήρθαν να φορτώσουν πράσινα χαράτσια τους εργαζόμενους.   

Έτσι είναι γνώριμη εδώ και χρόνια η κατάσταση με τον μισθό μας να εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, οι προϋπολογισμοί για τα σχολεία να μη φτάνουν ούτε για το ρεύμα, τα νοσοκομεία να εκπέμπουν ΣΟΣ γιατί απλά οι άνθρωποί του καταρρέουν, η πανδημία να λέει «είμαι εδώ», να θρηνούμε νέους ανθρώπους και στο νησί μας. Γι’ αυτό και ζητάμε ξεκάθαρα να παρθούν πίσω οι αναστολές των υγειονομικών και να γυρίσουν όλοι πίσω στη δουλειά τους γιατί δεν περισσεύει κανένας.

Λέμε ξεκάθαρα ότι δε δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Δε θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Δε μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο Super Market για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δεν φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε πως ο κατώτερος μισθός βρίσκεται παγωμένος στα επίπεδα του 2007, δηλαδή στα 663€.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα αφού κυριαρχούν η υποαπασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας που οδηγούν έναν στους τρεις εργαζόμενους να έχει καθαρό μισθό κάτω από 500€ το μήνα ενώ την ίδια στιγμή, με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ έχει μειωθεί ο μέσος μισθός των εργαζομένων κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Όλα αυτά ενώ οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 10% την τελευταία χρονιά ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς πάνω από 5% τους τελευταίους μήνες.

Οι ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες αφού ενίσχυαν χρόνο με το χρόνο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιωματά μας. Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.

Συνεχίζουμε αυτή την πρώτη καλή οργάνωση στους χώρους δουλειάς για να πούμε ότι και την Πρωτομαγιά θα νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς και θα πλημμυρίσει το νησί μας από απεργούς!

Κι έτσι πρέπει συνάδελφοι. Γιατί και στο νησί μας η εκμετάλλευση καλά κρατεί. Ας σπάσουμε πια το ότι ο εργοδότης μας κάνει χάρη που μας έχει στη δουλειά, να σπάσουμε τις φοβίες να αντιδράσουμε γιατί δε θα βρούμε δουλειά… Αλήθεια γιατί οι ξενοδόχοι έχουν βγάλει φιρμάνι ότι δε βρίσκουν κόσμο για δουλειά κατηγορώντας μας ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Το ξέρετε ότι με θράσος συνεχίζουν να προτείνουν 700 ευρώ για 10ωρη καθημερινή δουλειά χωρίς ρεπό σε συναδέλφους; Το ξέρετε ότι καταπατούν την κλαδική σύμβαση; Ότι το Μάη βλέπουμε άνθρωπους να χαμογελούν στα ξενοδοχεία και τον Αύγουστο να είναι 10 κιλά μείον και τρελαμένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς; Την ίδια στιγμή που βγάζουν μάτι, πώς να το κάνουμε δηλαδή, δημοσιεύματα σε τοπικά site για επιχορηγήσεις ξενοδοχείων που μάλιστα έχουν φερθεί στο παρελθόν με τον χειρότερο τρόπο σε εργαζόμενους χρωστώντας τους λεφτά ακόμα και σήμερα;  Η ίδια εικόνα και στον επισιτισμό. Εκεί που η νεολαία κυρίως βρίσκει πρόσκαιρη διέξοδο και τρέφεται με το μεροκάματο-χαρτζιλίκι που της πετάει ο εργοδότης; Το ξέρετε ότι πολλές φορές οι ντελιβεράδες βάζουν από την τσέπη τους τα μηχανάκια, τα κράνη και τη συντήρησή τους;

Και συνεχίζουμε να σας πούμε και για άλλους κλάδους στο νησί μας. Εχθές απέλυσαν με εκδικητικό και άτιμο τρόπο συνάδελφό μας από το σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού μας γιατί ζήτησε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία της και οι υπερωρίες της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Κι όλα αυτά γιατί; Για να πάρει από 540 ευρώ καθαρά μόλις 650. Να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Αλλά και στη νέα δομή στου Ζερβού – το φρούριο των κυβερνήσεων και της ΕΕ που φυλακίζει κατατρεγμένους ανθρώπους. Εκεί λέει για να μπεις πρέπει να υφίστασαι καθημερινά τον έλεγχο μέσω μαγνητικών πυλών x-ray, ως συνέχεια των εξονυχιστικών ελέγχων που ήδη γίνονται. Γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι παρά το περιτύλιγμα που επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, η ΚΕΔ Σάμου αποτελεί μία φυλακή ΝΑΤΟικών προδιαγραφών εγκλωβισμού ξεριζωμένων ανθρώπων που θα τους αξιοποιεί όπως και όποτε θέλει για φτηνά εργατικά χέρια ανά την Ευρώπη και όχι μόνο. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που κοντραρίστηκαν σε αυτό το μέτρο ελέγχου, ενώ τους καλούμε να διεκδικήσουν μαζί με τα άλλα σωματεία του νησιού δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο χώρο δουλειάς, αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αφού τόσα χρόνια είναι όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων.   

Χαιρετίζουμε την ίδια στιγμή  την προσπάθεια που κάνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στο νησί μας να φτιάξουν το συνδικαλιστικό τους φορέα για την επιβίωσή τους στα χωράφια τους κόντρα στην απαξίωση των προϊόντων τους. Μάλιστα προχωράνε από αυτό το Σάββατο σε εκλογές σε όλα τα σημεία του νησιού μας!

 

Κάνουμε γνωστές αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που παίρνονται γιατί από αυτό τον κυκεώνα μόνο έτσι θα νικήσουμε! Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μας και δίνοντας το χέρι σε όποιον σηκώνεται! Σε όποιον αγωνίζεται, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο όπως και στους μεγάλους χώρους πανελλαδικά στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, στην COSCO κ.α.

Πατάμε κάτω το φασισμό όπου πάει να σηκώσει κεφάλι. Σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο! Ξέρετε στο Καρλόβασι χτες ανάρτησαν πανό βρώμας και δυσωδίας υπερασπιζόμενοι τους δολοφόνους Χρυσαυγίτες. Λέμε ξεκάθαρα! Οι φασίστες είναι τα χρήσιμα παιδιά του συστήματος! Οι ρουφιάνοι και τα τσιράκια των αφεντικών! Η πιο σάπια και επικίνδυνη εκδοχή του συστήματος! Τρομοκρατούν και δολοφονούν όσους σηκώνουν κεφάλι! Έχουν μείνει γνωστοί ως μαχαιροβγάλτες και δοσίλογοι όσων πάλεψαν για τα ιδανικά τους! Δεν είναι τυχαία η εμφάνισή τους στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε! Η μάχη απέναντι στο φίδι του φασισμού πρέπει να είναι μόνιμη έγνοια του εργατικού, του λαϊκού και του νεολαιϊστικου κινήματος. Ο φασισμός ανήκει εκεί που ανήκει και η μήτρα που τον γεννά και τον θρέφει: Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Ανανεώνουμε συνάδελφοι το ραντεβού μας στους χώρους δουλειάς – γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας – πάρτε μέρος στις συνελεύσεις και στις συσκέψεις αυτών!

 

Διεκδικούμε:

·     Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις. Κανένας κάτω από 825 € μεικτά Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και σύνταξης, πληρωμή υπερωριών. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

·     Στήριξη του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια. Όχι στα ψίχουλα κοροϊδία της κυβέρνησης. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ. Μείωση της τιμής του ρεύματος και πλαφόν. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, των δημοτικών τελών για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

·     Όχι σε κατασχέσεις- πλειστηριασμούς. Διαγραφή χρεών. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

·     Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις.

·     Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών μας, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση, στην πολιτική προστασία.

·     Αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό με ευθύνη του κράτους.

Μειώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%. Συχνή και ασφαλή συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα.

·     Να κλείσει τώρα το hotspot. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών.

 

Καλή συνέχεια!