7/4/22

Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου για την απεργία 6/4 στην Ικαρία

Το μήνυμα του «διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», δόθηκε με ιδιαίτερο παλμό και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου Ικαρίας. Εργαζόμενοι, από κάθε γωνιά του νησιού, κάθε κλάδου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά απεργών, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων,  γονείς με τα παιδιά τους, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου αλλά και όλων των σωματείων & φορέων, πραγματοποιώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Ικαρία.

  Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκαν: Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας- Φούρνων η Όλγα Λεκάκη, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας, από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο Χρήστος Δάμαλος, από την Ένωση Γονέων Ικαρίας ο Νίκος Κοτσαμπάς, από το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας – Φούρνων η Ελένη Κοτσαύτη και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος.

  Επίσης συμμετείχαν με καλέσματα: Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Εμπόρων-Επαγγελματιών Ικαρίας, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου- Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και η Ομάδα Γυναικών Αγίου Κηρύκου, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Σάμου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας, η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας και η Λαϊκή Συσπείρωση περιφέρειας Βορ.Αιγαίου

  Στην κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου που έγινε από το μέλος της διοίκησής του Αποστόλη Δημόπουλο, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

« Ενώνουμε τις φωνές μας και παλεύουμε κόντρα στην ακρίβεια που μας επιβάλουν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θέλουμε μέτρα υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και συνολικά στην ενέργειας. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού τηλεφώνου. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός σε κανένα λαϊκό σπίτι ».

« Διαδηλώνουμε και ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα, τώρα και να απεμπλακεί η χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ρωσίας! Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός εκτός συνόρων. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών».

  « Όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τους φορείς μας μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές εξόντωσής μας. Να καταπολεμήσουμε το φόβο με ενότητα και μαζικότητα, να οργανώσουμε τη δράση μας και να βγούμε μπροστά για τα δικαιώματα μας στη δουλειά και στη ζωή! Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και τη βαρβαρότητα!»

 

« Από τη σημερινή συγκέντρωση χαιρετίζουμε την παλικαρίσια στάση των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που,  παρά τις απειλές από την εργοδοσία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ, αυτές τις μέρες, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ».

 

« Συνεχίζουμε, οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στα επόμενα αγωνιστικά μας ραντεβού, προετοιμάζοντας την πρωτομαγιάτικη απεργία την Κυριακή 1 Μάη με συγκέντρωση στο Χριστό Ραχών στις 12 το μεσημ., ενώ θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις 11 π.μ στο Μνημείο Πεσόντων της Καισαριανής στον Εύδηλο και στη συνέχεια αυτοκινητοπορεία προς τις Ράχες ».

 

  Καταγγέλλεται επίσης η ωμή καταστολή και η σύλληψη 8 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της μεγάλης χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης, όπου στο πλαίσιο της έκφρασης της αντίθεσης του εργαζόμενου λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας μας προσέγγισαν τα ΝΑΤΟικά οχήματα που είχαν ξεφορτωθεί νωρίτερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έγραψαν πάνω τους «ΝΑΤΟ go home» και «Killers go home», απαιτώντας «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών».