7/4/22

Δελτίο Τύπου για την απεργία στις 6 Απρίλη στη Σάμο

Με ιδιαίτερο παλμό, συμμετοχή και μαχητικότητα οι απεργοί διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης του Βαθιού ενάντια στην ακρίβεια, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο κατευθύνθηκαν συμβολικά στο κατάστημα της ΔΕΗ με σύνθημα «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή» για να πούνε ότι δεν πάει άλλο, σημειώνοντας μάλιστα η πρόεδρος του ΕΚΣ, Βάσω Βρυνιώτη ότι «το ρεύμα είναι ακριβό γιατί η «απελευθέρωση της ενέργειας» και η «πράσινη μετάβαση» οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια, σε εκτίναξη των τιμών, σε απαξίωση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως ο λιγνίτης» απαιτώντας τώρα μέτρα ανακούφισης από το αυξημένο αυτό κόστος για τη λαϊκή οικογένεια. 

Συνέχισαν με δυναμική πορεία στην παραλιακή, ενώ συνθήματα όπως «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» αλλά και «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» γέμιζαν την πόλη. Η πορεία των διαδηλωτών κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. Με χαιρετισμό ξεκίνησε η πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Ρούλα Στεφανάκη, η οποία αναφέρθηκε στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την Ελλάδα να έχει γίνει μια απέραντη βάση. 


Στη συνέχεια, χαιρετισμό έκανε ο Χρήστος Πανούσος, μέλος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος ανέδειξε την αξία συσπείρωσης στα σωματεία σε κάθε κλάδο και στο χώρο του Δημοσίου που θα συμβάλει στην άνοδο της διεκδίκησης των αιτημάτων καθώς επίσης το χαιρέτισε 
και η Μαρία Δάλλη, από το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'θμιας Εκπαίδευσης Σάμου. 


Την κεντρική ομιλία έκανε η κεντρική ομιλία έκανε η Νανά Νικολάου, γραμματέας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η οποία χαιρέτισε τους απεργούς που στερήθηκαν το μεροκάματο της τιμής για να βρεθούν ο ένας πλάι στον άλλο, να ενώσουν τις φωνές τους για τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο. Κόντρα στα συμφέροντα των εφοπλιστών που κερδίζουν από τον πόλεμο, των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων όπλων και συνολικά των βιομηχάνων την ίδια ώρα που ο λαός βιώνει ενεργειακή φτώχεια, αυξήσεις σε τρόφιμα, εισιτήρια, ρεύμα, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων (ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 663 μικτά, η υποαπασχόληση καλπάζει)  αλλά και μάτωμα για την στήριξη των πολεμικών-δολοφονικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.   

Μετέφερε εικόνα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους του νησιού μας (πχ ξενοδοχεία, ΚΥΤ, χονδρεμπορικά, επισιτισμό κλπ) όπου οι εργαζόμενοι είναι όμηροι συμβάσεων πείνας, με ατελείωτα ωράρια, εκμετάλλευση,  χωρίς δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ χαιρέτισε την προσπάθεια που κάνουν οι αγρότες για να ξαναστήσουν το σύλλογό τους για την επιβίωσή τους στα χωράφια τους. 

 


Οι απεργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πρωτομαγιά, μέρα τιμής της εργατικής τάξης! Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τέλος, καταγγέλλει την ωμή καταστολή και τις συλλήψεις απεργών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με εντολή της κυβέρνησης, επειδή αντέδρασαν στο ΝΑΤΟικό πλοίο που κατέπλευσε εκεί και κουβαλούσε στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ανατολική Ευρώπη, ενώ ζητάει να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι συλληφθέντες!

Η Διοίκηση