8/7/22

Χαιρετισμός του ΕΚΣ στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σάμου 7/7

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου χαιρετίζει και συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σάμου. Στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων μαχόμενων υγειονομικών και του σωματείου τους.

Συνάδελφοι σας απλώνουμε το χέρι και δίνουμε κοινό αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με μετακινήσεις για να βουλώνουν τρύπες και να μη φανεί η γύμνια του συστήματος.

Καταγγέλλουμε τη σημερινή νέα μετακίνηση της συναδέλφου αναισθησιολόγου μέλους της Διοίκησης του σωματείου του νοσοκομείου προς το νοσοκομείο της Ικαρίας, ως απαράδεκτη αλλά και άκρως επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και στα δύο νησιά. Είμαστε στο πλευρό του σωματείου και της ίδιας και απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρει πίσω η διοίκηση και το υπουργείο την κατάπτυστη αυτή ενέργεια. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία, την ασφάλεια, τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων υγειονομικών.

 

Όλοι βιώνουμε καθημερινά την επικινδυνότητα και την ταλαιπωρία λόγω υποστελέχωσης του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας, των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων του νησιού. Ζούμε τι σημαίνει  έλλειψη ειδικοτήτων, και το να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κάνουμε τις εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα ή να ταξιδεύουμε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή σε γειτονικά νησιά για μία μαγνητική ή για μια οφθαλμολογική επέμβαση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και τεράστιας ακρίβειας για το λαϊκό εισόδημα.

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Έχουμε θρηνήσει θύματα, νέα παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους . δεν ανεχόμαστε άλλο σε ένα νησί που έχει χιλιάδες εργασιακούς χώρους, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται ο κόσμος λόγω και του τουρισμού άρα και οι ανάγκες, που έχουμε πανεπιστήμιο και στρατό, να μην έχουμε ιατρικές υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στην επιστήμη και την τεχνολογία του 2022.

Και το χειρότερο; Αντί να βελτιώνονται τα πράγματα μέσα από τις νομοθετήσεις που γίνονται, αυτές να αποδεικνύουν ότι μόνο για εμάς δε «δουλεύουν».

Το νέο ΕΣΥ, έρχεται ως συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν κάνει διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα το παίζουν σωτήρες μπροστά στις εκλογές. Είναι οι ίδιοι όμως που έφτασαν την κατάσταση εδώ, αφού έκαναν την υγεία του λαού και το φάρμακο εμπόρευμα.

Το νέο ΕΣΥ το οποίο επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων με ακόμη πιο σφιχτά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη στρατηγική της ΕΕ για άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, με συστηματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες. Με αυτό μόνο ο έχων λεφτά θα έχει υγειονομική περίθαλψη.

Θα λειτουργήσουν τον ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική που ό,τι θα δίνεις θα παίρνεις, θα χαθεί εντελώς ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας του έχει απομείνει. Θα χειροτερέψουν οι όροι εργασίας, ενώ εμείς θα είμαστε ασθενείς – πελάτες.

Είναι ανάγκη σήμερα να οργανωθεί η πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό από το λαό και το εργατικό κίνημα από τη μία να βλέπουμε θαύματα της επιστήμης με παρεμβάσεις πχ σε έμβρυα μέσα στην κοιλιά της γυναίκας, με τηλεχειρουργική, να υπάρχει η δυνατότητα  καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, να βγάζει η επιστήμη εμβόλια και φάρμακα για να σώζει το λαό, αλλά να μην έχει πρόσβαση ο λαός μας σε αυτά. Δεν είναι ανεκτό να υπάρχουν πόλεις και χωριά στο νησί μας χωρίς καν τη στοιχειώδη πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να θρηνούμε πάνω από 30.000 νεκρούς από την πανδημία στη χώρα μας.

Για εμάς το θέμα της υγείας του λαού είναι πρωτεύον. Είναι μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα μαζί με τις ΣΣΕ, τις αυξήσεις των μισθών, τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια…

Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία όπως μας αξίζει με βάση τη άνοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης. Δεν μπορεί η υγεία να είναι ένα ακριβοπληρωμένο αγαθό για να πλουτίζουν τα μονοπώλια του κλάδου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου μας και διεκδικούμε μαζί τους:

Σύγχρονο, υψηλού επιπέδου, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ σε πόλεις και χωριά.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας του νησιού μας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Να σταματήσει η πολιτική που έκλεισε νοσοκομεία, που συγχώνευσε τμήματα και κλινικές, που λεηλάτησε τους υγειονομικούς με μειώσεις μισθούς, που ανέτρεψε τον ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Δεν ξεχνάμε συνάδελφοι ότι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ορίζει ο νόμος Χατζηδάκης της ΝΔ πρώτα στους υγειονομικούς εφαρμόστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Δε θέλουμε να συνεχιστεί η πολιτική που θεσμοθετεί τον «προσωπικό ιατρό» όπου ουσιαστικά μπαίνει κόφτης σε αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις κλπ, ένας νόμος συνέχεια του οικογενειακού γιατρού που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ.   Δεν θέλουμε να πληρώνουμε τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, νόμος του Πλεύρη της ΝΔ που πατάει σε παλιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ και διατήρησε πλήρως και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων σε οργάνωση και μαζική δράση για τη ζωή και την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Απορρίπτουμε αυτή την πολιτική!

Συνεχίζουμε μαζί! Καλή δύναμη!