19/10/22

Το ΕΚΣ στηρίζει την 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20/10 - 10.00 πύλη του Νοσοκομείου Σάμου, Σάμο - 10.00 πλ. Αγ. Κηρύκου, Ικαρία

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενώνει τη φωνή του με τους υγειονομικούς πανελλαδικά αλλά και στη Σάμο και την Ικαρία, οι οποίοι προχωράνε σε 24ωρη απεργία με βάση τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ αλλά και των σωματείων τους.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πάλης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, το ΕΚΑΒ.

Δεν αντέχουμε άλλο την υποβάθμιση και την υποστελέχωση των δημόσιων ιατρικών δομών ειδικά στα νησιά μας που θα έπρεπε να υπάρχουν πρότυπες μονάδες Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκές προσωπικό. Αντ’ αυτού τρέμουμε μη μας συμβεί κάτι και περιμένουμε για ώρα το ΕΚΑΒ, υπάρχει έλλειψη ειδικότητας για την πάθησή μας, πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας σε ιδιώτες για βασικές εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια ή ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Το ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι και στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι παρόμοια. Δεν αποτελεί «απόνερα της πανδημίας» το γεγονός ότι 3000 παιδάκια είναι σε αναμονή στο Παίδων Αγία Σοφία ακόμα και για σοβαρά χειρουργεία. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ώστε να ωθούνται οι οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά από τους μεγάλους μεγαλοκλινικάρχες της υγείας. Παίρνουμε όμως, παράλληλα, θάρρος από τη νίκη των εργαζομένων στο Παίδων Αγία Σοφία, οι οποίοι με τις μαχητικές μαζικές κινητοποιήσεις τους κατόρθωσαν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας!

Υπάρχει ελπίδα λοιπόν και οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα! Αν δεν το υπολόγιζαν αυτό οι κυβερνήσεις δε θα επιστράτευαν την τρομοκρατία και την καταστολή. Δε θα κυνηγούσαν τους συνδικαλιστές, δε θα τους έσερναν στα δικαστήρια επειδή αγωνίζονται.

Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας με τους υγειονομικούς και διεκδικούμε:

  • Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένη ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες (πχ μαγνητικό).
  • Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλεια καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Συμμετέχουμε όλοι στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία 9 Νοέμβρη, 10πμ στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, στη Σάμο και 11πμ  πλατεία Ευδήλου, στην Ικαρία.