5/10/22

Δελτίο Τύπου για την κινητοποίηση του ΕΚΣ 4/10 στο Καρλόβασι ενάντια στην ακρίβεια

Με ομιλία στην πλατεία Καρλοβάσου και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που καλούσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ενάντια στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια και βασικό αίτημα τις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας.

Την ομιλία έκανε η Γενική Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Νανά Νικολάου, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πώς θα είναι η ζωή τους εάν οι διεκδικήσεις μας γίνουν πράξη. Αν απορρίψουμε την πολιτική που λέει «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», εάν οργανωθούμε ακόμα περισσότεροι στα σωματεία μας και τους συλλόγους μας για να έχουμε αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, σε κοινωνικές παροχές.

Εστίασε στο πώς θα έχει επιτυχία η απεργία στις 9 Νοέμβρη. Κάλεσε σε οργάνωση της δράσης και προγραμματισμό των σωματείων για συνελεύσεις, για να συζητήσουν οι εργαζόμενοι τα θέματα των κλάδων τους και προγραμματίσουν μια σειρά δράσεις. Για παράδειγμα είναι έντονη η ανάγκη από το χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων να κατακτήσουμε την επέκταση του επιδόματος ανεργίας από 3 μήνες για όσο διαρκεί η ανεργία, η διεκδίκηση Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας. Επίσης, η εφαρμογή και η βελτίωση της σύμβασης που φέτος έγινε υποχρεωτική στον κλάδο του Επισιτισμού, εκεί που εργάζονται πολλά νέα παιδιά ως σερβιτόροι, διανομείς κλπ με χείριστους εργασιακούς όρους. Παράλληλα, στο χώρο του χονδρεμπορίου και στις μεταφορικές να πάψει να είναι κανόνας η πλέον των 48 ωρών εργασία την εβδομάδα χειμώνα καλοκαίρι αλλά και άλλοι κλάδοι μαζί και με αυτούς που αναφέραμε, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο, να διεκδικήσουμε αιτήματα όπως να σταματήσει η εντατικοποίηση, να υπάρχουν ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς, το 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, οι μειώσεις και το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος,  σε βασικά αγαθά, να προστατευτεί η λαϊκή στέγη, να μειωθούν στο 50% τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια, να γίνουν αντιστεισμικά, αντιπλημμρικά και αντιπυρικά έργα, να έχουμε δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

 

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Καρλοβάσου με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους στις συνελεύσεις που ήδη έχουν ορίσει μια σειρά σωματεία και στις 9 Νοέμβρη και ώρα 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ, τη μέρα της γενικής απεργίας.