8/11/22

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου: Όλοι και όλες στην απεργία στις 9/11

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9/11 ΣΤΙΣ 10:00πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΕ ΘΑ «ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ» ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε, δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία που πλουτίζουν από το δικό μας μόχθο, την ώρα που ο μέσος μισθός δεν φτάνει για να καλύψει τα έξοδα της μια οικογένεια ούτε για την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας ζητώντας να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες, λες και είναι φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων που οξύνονται και δημιουργούν  πολεμικές συγκρούσεις, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά που και εκεί οξύνονται μέρα με την μέρα οι ανταγωνισμοί. Επιδιώκουν να προσαρμοστούμε στη φτώχεια και την εξαθλίωση συνεχίζοντας να φορτώνουν την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

Στον κλάδο μας έχουμε νιώσει καλά στο πετσί μας τι θα πει εκμετάλλευση. Ξενοδοχεία και εστίαση θησαύρισαν και φέτος από το ξεζούμισμά μας βγάζοντας στην κυριολεξία το λάδι σε χιλιάδες εργαζόμενους. 10ωρη δουλειά, μισθοί πείνας, εργαζόμενοι να είναι ταυτόχρονα σε 2-3 πόστα, απλήρωτες υπερωρίες και ατελείωτη εργοδοτική αυθαιρεσία συνθέτουν την εικόνα των συνθηκών που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουμε το χατίρι ούτε να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι, ούτε να στηρίξουμε τις απαιτήσεις των εργοδοτών, που είναι να θησαυρίζουν κάθε σεζόν μέσα από τον μόχθο μας. Εμείς οι εργαζόμενοι θα κοιτάξουμε τις δικές μας ανάγκες, οπότε στις 9 Νοέμβρη για όλα τα παραπάνω που αναφερθήκαμε, συνάδελφοι,  είναι αναγκαίο να απεργήσουμε μαζικά και μαχητικά ως την πρώτη Μεγάλη αγωνιστική απάντηση, να τους φέρουμε εμείς ένα δύσκολο χειμώνα με πολλές νίκες και διεκδικήσεις για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε και διεκδικούμε:

-          Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.

-          Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας άνεργος χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και θέρμανση. Διαγραφή χρεών και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

-          Να εφαρμόζεται η διαδικασία της επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων που το επιθυμούν μέσω των αιτήσεων επαναπρόσληψης του σωματείου τους και η επιχείρηση να υποχρεούται να τους προσλάβει μέχρι την 1 Ιουνίου κατά προτεραιότητα.

-          Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα,  των μαγείρων, καμαριέρων, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.

-          Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

-          Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη  και όλων των αντεργατικών νόμων. Ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με συχνούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και τα καταλύματά μας.

-          Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. 

-          Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

-          Αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα. Αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό στο 100%.

-          Μείωση όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων (οχημάτων – εμπορευμάτων) 50%

-          Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα

-          Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας

Το Διοικητικό Συμβούλιο