12/4/23

Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και ΠΚΓΣ για χορήγηση αναπηρικου επιδόματος σε άτομο με αναπηρία και το ΚΕΦΙΑΠ Σάμου

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ 0ΓΕ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα τα ΔΣ των συλλόγων μας ασχολήθηκαν με την μη χορήγηση αναπηρικού επιδόματος σε άτομο με αναπηρία. Ύστερα από παρεμβάσεις που κάναμε και αφού δώσαμε στη δημοσιότητα το θέμα, ενημερώσαμε τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΑΜΕΑ στη Σάμο, στην περιφέρεια, αλλά και κεντρικά στην Αθήνα. Το ζήτημα της μη χορήγησης του επιδόματος λύθηκε.

Ο αγώνας των οικογενειών με άτομα με αναπηρία ξεκινάει, όταν αρχίζουν να αναζητούν δημόσιες υπηρεσίες στήριξης αυτών των ατόμων, αλλά και παροχές που δικαιούνται. Σε συνάντηση μας με το  Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Σάμου (ΚΕΦΙΑΠ), ενημερωθήκαμε για το τι δικαιούται ένα παιδί με αναπηρία, από εκεί και πέρα οι ελλείψεις σε όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι τραγικές. Απευθυνθήκαμε στον σύλλογο εργαζομένων του γεν. Νοσοκομείου Σάμου, αφού η συγκεκριμένη δομή αποτελεί τμήμα του Νοσοκομείου και εκεί ενημερωθήκαμε για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την  υποβάθμιση  της συγκεκριμένης μονάδας, όπως και όλο το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Η μία και μοναδική παιδίατρος που ανήκει στο ΚΕΦΙΑΠ είναι μετακινημένη εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο καλύπτοντας ανάγκες της παιδιατρικής κλινικής, ενώ άλλος ιατρός δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχει δικό του προσωπικό καθαριότητας, δεν έχει καθόλου ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, φυσίατρους  και διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για ανάπηρους που δεν μπορούν να μετακινηθούν προς το ΚΕΦΙΑΠ είναι σχεδόν αδύνατον να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται. Το ΚΕΦΙΑΠ στη Σάμο  έχει μια κοινωνική λειτουργό, μία λογοθεραπευτή και δύο φυσικοθεραπευτές, ενώ οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας, αυτές είναι οι δομές του και αυτή είναι η αντιμετώπιση από όλες τις κυβερνήσεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.  Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων όσων έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και στον τομέα των αναπήρων αποτελεί κομμάτι του παζλ που αφορά στην γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού από την πολιτική που βάζει στη ζυγαριά το κόστος και το όφελος σε ότι αφορά τις ζωές μας, της υποχρηματοδότησης και τελικά της εμπορευματοποίησης  των δημόσιων υπηρεσιών, υγείας και πρόνοιας από τις  κυβερνήσεις και με την ανοχή των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών ,  αφού δεν διεκδικούν την στελέχωσης ούτε των δικών τους προνομιακών υπηρεσιών.

●Το επόμενο διάστημα οι σύλλογοι μας θα πάρουν πρωτοβουλίες και θα διεκδικήσουν την χρηματοδότηση και την  στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων .

●Την στελέχωση με μόνιμους παιδιάτρους του νοσοκομείου.

●Παλεύουμε για ένα  αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στην αποκατάσταση.