23/4/23

Εργατικό Κέντρο και Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Τουρισμού-Επισιτισμού Σάμου για την Τοπική κλαδική ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

 

Συνάντηση πραγματοποιησε το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου με την ένωση Ξενοδόχων Σάμου όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα του κλάδου μπροστα στο άνοιγμα της σεζόν με αιχμή την ανάγκη υπογραφής τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

  

Προς το ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΜΟΥ

 Η περσινή χρονιά τόσο για το νησί μας όσο και πανελλαδικά έφτασε σε πολύ υψηλά δεδομένα τουριστικής κίνησης και αποτελεσμάτων. Την ίδια ώρα η κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου χειροτέρευε όλο και περισσότερο. Άλλωστε μια σειρά επισημάνσεις είχαμε κάνει και στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε στις αρχές Αυγούστου αντιπροσωπεία των Διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου μαζί σας.

Είχαμε επισημάνει ότι οι εργαζόμενοι ήταν χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά: κατάκοποι, εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολλούς δεν ικανοποιούνταν οι μισθολογικοί όροι της κλαδικής ΣΣΕ, με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες, χωρίς ρεπό, χωρίς διαλείμματα ή με διαλείμματα που είναι εκτός του ωραρίου τους, σε πολλούς δεν προσμετρούταν η προϋπηρεσία, η εποχικότητα, τα νυχτερινά και οι αργίες, ο γάμος, ή σε παρά πολλές περιπτώσεις έμπαινε εκβιαστικά ότι δε θα δοθεί το επίδομα, η αποζημίωση αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων ως δήθεν συμπεριλαμβανόμενα στο μισθό. Ενώ τελικά η σεζόν κατέληξε ακόμη χειρότερα.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεκτή πλέον. Δεν μπορεί όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ματώνουν «χτίζοντας» καθημερινά το τουριστικό θαύμα στο νησί μας, να βιώνουν όλη αυτή τη βαρβαρότητα, όταν μάλιστα δυσκολεύονται καθημερινά εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, σε βασικά είδη κατανάλωσης, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.

Για όλα αυτά και εξαιτίας ότι έχουν ξεκινήσει τα καθαρίσματα και οι εργαζόμενοι ακόμη μια φορά στη συντριπτική πλειοψηφία θα ξεκινήσουν χωρίς πρόσληψη και ανασφάλιστοι, επανερχόμαστε στις διεκδικήσεις μας με το άνοιγμα της φετινής σεζόν. Θεωρούμε ότι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται είναι απαραίτητο να ικανοποιηθούν μια σειρά βασικών αιτήματα μας. Είναι σημαντικό για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δηλαδή τους εργαζόμενους που απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και διαμερίσματα κάθε μορφής τουριστικής αξιοποίησης, να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, με όρους, σχέσεις και αμοιβές αξιοπρεπείς.

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατώτατο βασικό μισθό του κλάδου τα 870 € για τις καθαρίστριες, πλύντριες, σιδερώτριες, τους τεχνίτες και συντηρητές διαφόρων ειδών, κλιμακώνοντας πχ στα 900 € για τις καμαριέρες, στα 1000 € για τις προϊστάμενες ορόφων, στα 880 € για βοηθούς σερβιτόρους και βοηθούς μπάρμαν, μάγειρες Β, βοηθοί ζαχαροπλάστες και λαντζέρες, στα 950 € για σερβιτόρους, μπάρμαν, μάγειρες Α και μπουφετζήδες, στα 970 € υπαλλήλου υποδοχής κλπ

Ο χρόνος εργασίας να ορίζεται σε 5μερο-8ωρο-40ωρο, με συνεχόμενο ημερήσιο ωράριο, με διάλειμμα μισάωρο που να συμπεριλαμβάνεται στον ημερήσιο χρόνο εργασίας των 8 ωρών, με δύο ρεπό συνεχόμενα την εβδομάδα.

Ο ημερήσιος και εβδομαδιαίο χρόνος εργασίας δεν μπορεί να διευθετείται. Αν κάποιος εργαστεί κατ’ εξαίρεση 6η μέρα τότε να έχει προσαύξηση κατά 75%.

Κάθε ώρα πέρα των 40 ωρών εβδομαδιαία να αμείβεται με 50% προσαύξηση, οι Κυριακές και οι αργίες κατά 75%, κατά 25% τα νυχτερινά.

Να προσμετρούνται με επιδόματα η προϋπηρεσία 6 ευρώ για κάθε έτος, η εποχική απασχόληση 10%, ο γάμος καθώς και για όποιον έχει παιδιά με 10%,  η τουριστική εκπαίδευση με 10% και 15% από ΑΕΙ, η ανθυγιεινή εργασία 5% και 10% ανάλογα με την ειδικότητα, στολής 10%, διαμονής κλπ.

Συγκεκριμένα ως προϋπηρεσία για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία θεωρείται και εκείνος της νεκράς περιόδου και μέχρι 4 μήνες για κάθε χρόνο.

Ειδικότητες όπως μάγειρες, σερβιτόροι κλπ, συντηρητές-τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, υπάλληλοι λογιστηρίου, αποθηκών κλπ ως προϋπηρεσία λογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Κανείς να μη χάνει το επίδομα αδείας, το Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα Πάσχα.

Κάθε μήνα να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας όπου θα αποτυπώνονται το είδος των αποδοχών και των κρατήσεων και ο μισθός να κατατίθεται υποχρεωτικά στην τράπεζα.

Να υπάρχει ανώτερο όριο καθαρισμού δωματίου ημερησίως για τις καμαριέρες ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου-καταλύματος. Για 5 αστέρων μέχρι 12 δωμάτια την ημέρα, για ξενοδοχεία 4 αστέρων μέχρι 13 δωμάτια, για ξενοδοχεία 3 αστέρων μέχρι 14 δωμάτια και για ξενοδοχεία 2 αστέρων ως 15 δωμάτια. Ο καθαρισμός σουίτας να ισοδυναμεί με τον καθαρισμό 1,5 δωματίου. 

Σε όσες επιχειρήσεις λειτουργεί εστιατόριο να παρέχουν τροφή (με συγκεκριμένο διατροφολόγιο) και αν η επιχείρηση δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή να δίνει επίδομα τροφής σε ποσοστό 10% του βασικού μισθού.

Να χορηγούνται κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας λόγω covid και γενικότερα. να εφαρμόζονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Να εφαρμόζεται η διαδικασία της επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων που το επιθυμούν μέσω των αιτήσεων επαναπρόσληψης του σωματείου τους και η επιχείρηση να υποχρεούται να τους προσλάβει μέχρι τις 1 Ιουνίου κατά προτεραιότητα.

Τα παραπάνω είναι κάποια βασικά και ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και υποχρεωτικά από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νομού μας. Μπορούν να αποτελέσουν μια ελάχιστη βάση για καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους του κλάδου που αμείβονται με πολύ λίγα, ζουν χωρίς εισόδημα από το Γενάρη έως το Μάη, ενώ καθημερινά με τον κόπο και τον ιδρώτα τους παράγουν κέρδη «χτίζοντας το τουριστικό θαύμα»!

Δεν μπορούμε άλλο οι εργαζόμενοι να είμαστε τα μόνιμα θύματα σε κρίση και ανάπτυξη. Θέλουμε δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες  ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ